BUSINESS & FINANCE

Ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο +7% η ΕΥΔΑΠ, στο +5,5% τα ΕΛΠΕ

Σε υψηλά επίπεδα ο τζίρος

Ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο +7% η ΕΥΔΑΠ, στο +5,5% τα ΕΛΠΕ

Ισχυρά κέρδη, τα οποία οδηγούν την ελληνική αγορά σε νέο υψηλό 13 μηνών, παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για σταδιακή επιστροφή στην προ-κορωνοϊού κατάσταση. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξης του 1,86% και ενισχύεται στις 867,66 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 16 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (851,82 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες -από 855,48 έως 867,98 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε εξαιρετικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 60 εκατ. ευρώ μέχρι τις 2.20 το μεσημέρι.

Χάρη στα στηρίγματα μιας σειράς εισηγμένων του FTSE Large Cap, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι αφήνει στο παρελθόν τη συσσώρευση και τη διορθωτική κίνηση των προηγούμενων ημερών και πλέον «κοιτάζει» προς το επόμενο ψυχολογικό όριο των 880 – 900 μονάδων, προλειαίνοντας το έδαφος για την επιστροφή στα προ-κορωνοϊού επίπεδου.

Η σημερινή ημέρα, μάλιστα, είναι άκρως συμβολική για τη συνέχεια, καθώς η κυβέρνηση ενέκρινε το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργός δε, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτίμησε ότι η συμβολή αυτών των χρημάτων θα ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ και τις 200.000 θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 6ετίας.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία ευκαιρία για την Ελλάδα, για να εφαρμόσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, να επενδύσει στο μέλλον και να αναπτύξει την οικονομία της σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» σημειώνει, στο ίδιο μήκος κύματος, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, επιβεβαιώνοντας τις υψηλές προσδοκίες.

Εξάλλου, στη Λεωφόρο Αθηνών υπάρχουν αρκετές εισηγμένες, οι οποίες διαθέτουν σημαντικά περιθώρια ανόδο, καθώς παραμένουν αισθητά υποτιμημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ευρώπης. Κι αυτό μάλιστα, παρά την υιοθέτηση μιας «γενναιόδωρης» -σε πολλές περιπτώσεις- μερισματικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι πρόσφατες επιτυχημένες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων από ΔΕΗ, Motor Oil και Alpha Bank είχαν καταφέρει να δώσουν μια πρώτη «γεύση» του τι μέλλει γενέσθαι για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο θετικό κλίμα συντελούν ακόμη δύο κρίσιμης σημασίας παράγοντες. Αφενός η περαιτέρω απομείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στις τράπεζες, αφετέρου οι προοπτικές άμεσης άρσης των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Έτσι, εφόσον δεν προκύψει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να ανακόψει το ανοδικό momentum, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο σταθερής ανόδου.

Υπό πίεση παραμένει η Πειραιώς

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, συνεχίζει να παρέχει στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, τα οποία μάλιστα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν όταν ολοκληρωθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Τρ. Πειραιώς. Όταν δηλαδή γίνει και το τελευταίο «βήμα» για την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται σήμερα κατά 1,8% και διαμορφώνεται στις 553 μονάδες, απέχοντας μόλις 22 μονάδες από το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών (575 μονάδες). Ωστόσο, το «βαρίδι» της Τρ. Πειραιώς εξακολουθεί να «περικόπτει» την ανοδική τάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της τράπεζας υποχωρεί κατά 1,8% και διολισθαίνει κάτω του ψυχολογικού σημείου του 0,40 ευρώ, εν μέσω των αβεβαιοτήτων για τους όρους της ΑΜΚ, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται κατά 3%, αναρριχόμενη σε νέο υψηλό 12 μηνών (0,75 ευρώ). Θετικό είναι το κλίμα και στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία καταγράφει άνοδο κοντά στο 2%, κινούμενη πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους (0,99 ευρώ). Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,83% 0,968 ευρώ
  • Attica 4,15% 0,2135 ευρώ
  • Eurobank 3,05% 0,75 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,54% 2,589 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -1,8%  0,3978 ευρώ

Ξεχωρίζει στο +7% η ΕΥΔΑΠ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ελέγχουν πλήρως τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να ξεχωρίζει, καταγράφοντας άνοδο άνω του 7%. Σημαντικά κέρδη κατά 5,5% εμφανίζει, επίσης, η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενώ στο +4% βρίσκεται η μετοχή της Lamda Developments.

Τιτάν και Motor Oil ενισχύονται κατά τουλάχιστον 3%. Μοναδική «παραφωνία» αποτελεί η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία υποχωρεί οριακά κατά 0,5%. Από την πλευρά της, η Ελλάκτωρ καταφέρνει να επιστρέψει σε θετικό έδαφος (+1,6%), απορροφώντας τις πρωινές απώλειες, παρά τις ανησυχίες για την ΑΜΚ των 120 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.20), 68 μετοχές καταγράφουν κέρδη, 38 μετοχές εμφανίζουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 57,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News