BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με «φόρα» στις 860 μονάδες

Ισχυρά κέρδη στην ΕΥΔΑΠ

Χρηματιστήριο: Με «φόρα» στις 860 μονάδες

Με το «δεξί» εισέρχεται στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να οδηγούν την αγορά στο τεχνικό σημείο των 860 μονάδων, μία «ανάσα» από το υψηλό των τελευταίων 13 μηνών (862 μονάδες).

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 0,97% και ενισχύεται στις 860,07 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 855,48 έως 861,41 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 9 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Η ελληνική αγορά είναι σαφές ότι έχει αφήσει στο παρελθόν τη συσσώρευση και τη διορθωτική κίνηση των προηγούμενων ημερών και πλέον «κοιτάζει» προς το επόμενο ψυχολογικό όριο των 880 – 900 μονάδων, προλειαίνοντας το έδαφος για την επιστροφή στα προ-κορωνοϊού επίπεδου.

Εξάλλου, αρκετές εισηγμένες διαθέτουν σημαντικά περιθώρια ανόδο, καθώς παραμένουν υποτιμημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ευρώπης, κι αυτό μάλιστα, παρά την υιοθέτηση μιας «γενναιόδωρης» -σε πολλές περιπτώσεις- μερισματικής πολιτικής. 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι πρόσφατες επιτυχημένες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων από ΔΕΗ, Motor Oil και Alpha Bank είχαν καταφέρει να δώσουν μια πρώτη «γεύση» του τι μέλλει γενέσθαι για τη Λεωφόρο Αθηνών.

Στο θετικό κλίμα συντελούν ακόμη δύο κρίσιμης σημασίας παράγοντες. Αφενός η περαιτέρω απομείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στις τράπεζες, αφετέρου οι προοπτικές άμεσης άρσης των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Έτσι, εφόσον δεν προκύψει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να ανακόψει το ανοδικό momentum, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο σταθερής ανόδου, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη και τις ευεργετικές επιπτώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπό πίεση η Πειραιώς

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, συνεχίζει να παρέχει στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, τα οποία μάλιστα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν όταν ολοκληρωθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Τρ. Πειραιώς. Όταν δηλαδή γίνει και το τελευταίο βήμα για την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται σήμερα κατά 1,3% και διαμορφώνεται στις 550 μονάδες, απέχοντας μόλις 25 μονάδες από το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών (575 μονάδες).

Παρ’ όλα αυτά, η αβεβαιότητα για τους όρους της ΑΜΚ εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία υποχωρεί άνω του 2%. Στον αντίποδα, Eurobank και Alpha Bank ενισχύονται κατά σχεδόν 2%, ενώ η Εθνική Τράπεζα παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,96% 0,938 ευρώ
  • Attica 3,90% 0,213 ευρώ
  • Eurobank 1,95% 0,742 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,19% 2,58 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -2,25%  0,396 ευρώ

Ξεχωρίζει η ΕΥΔΑΠ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν πλήρως τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να ξεχωρίζει, καταγράφοντας άνοδο άνω του 3,5%. Στο +2,55% βρίσκεται η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενώ Aegean και Coca – Cola ενισχύονται κατά 2%. 

Από την άλλη πλευρά, μικρού εύρους ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχωρεί κατά 0,9% εν μέσω των αβεβαιοτήτων για την ΑΜΚ των 120 εκατ. ευρώ. Η μετοχή του ΟΠΑΠ, παράλληλα, χάνει 0,7% και του ΟΛΠ 0,9%.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 52 μετοχές καταγράφουν κέρδη, 16 μετοχές εμφανίζουν απώλειες, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνετια στα 57,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News