BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Η «μάχη» των ΑΜΚ – Στο +5,5% η Τρ. Πειραιώς, στο -6% η Ελλάκτωρ

Σε υψηλό 13 μηνών οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Η «μάχη» των ΑΜΚ – Στο +5,5% η Τρ. Πειραιώς, στο -6% η Ελλάκτωρ

Σε ανοδική τροχιά παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να «δοκιμάσει» το τεχνικό σημείο των 855 μονάδων, έχοντας το βλέμμα αφενός στον τραπεζικό κλάδο αφετέρου στις νέες εταιρικές εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,72% και ενισχύεται στις 855,89 μονάδες, κερδίζοντας έξι σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (849,81 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -από 851,95 μονάδες έως 857,03 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αγγίζοντας τα 7,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο.

Οι επενδυτές -μετά τις έξι ανοδικές συνεδριάσεις, τις οποίες ακολούθησε η στασιμότητα της Παρασκευή- προεξοφλούν ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης θα συνεχίσει την ανοδική πορεία, λαμβάνοντας ώθηση από τις προσδοκίες για ισχυρό rebound της οικονομίας στο β’ τρίμηνο.

Στα θετικά, φυσικά, συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν σημαντικά υποτιμημένες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, οι οποίες κινούνται σταθερά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, χάρη στις διαβεβαιώσεις για διατήρηση της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Ως εκ τούτου, ότι αναλυτές θεωρούν ότι ο Γ.Δ. μεσοπρόθεσμα θα προσεγγίσει τις 900 μονάδες, έχοντας βέβαια αρκετές ευκαιρίες για διόρθωση και αφομοίωση των κεκτημένων. Σ’ αυτό, εξάλλου, συντείνει και η αβεβαιότητα που έχει προκύψει για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι επιβράδυνσης του εμβολιαστικού ρυθμού.

Σε ρυθμούς ΑΜΚ και εταιρικών εκδόσεων

Στο μεταξύ, η Motor Oil ετοιμάζεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομολογιακό δάνειο, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με το εύρος της απόδοσης να κυμαίνεται από 1,9% έως 2,3%. Η διαδικασία υποβολής προσφορών θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, με την εταιρεία να διαθέτει 200.000 ομολογίες έναντι 1.000 ευρώ. 

Η εισηγμένη, φυσικά, δεν είναι η μόνη ελληνική εταιρεία, η οποία στρέφεται στις αγορές για ρευστότητα. Πρόσφατα η ΔΕΗ κατάφερε να αντλήσει 650 εκατ. ευρώ, με απόδοση 3,875%, μέσω της έκδοσης «βιώσιμου» ομολόγου. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί και η επιτυχής δημοπρασία ομολόγου χαμηλής εξασφάλισης (Tier 2) από την Alpha Bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η τάση αυτή, ενισχύεται και από την υπαναχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου στα επίπεδα του 0,8%, γεγονός το οποίο ευνοεί την προσπάθεια των εγχώριων εταιρειών για την άντληση πρόσθετης ρευστότητας. 

Μεγάλα «στοιχήματα» για την αγορά αποτελούν και οι επικείμενες Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου σε Τρ. Πειραιώς (1 δισ. ευρώ) και Aegean (60 εκατ. ευρώ), καθώς ενδεχόμενη θετική έκβαση αναμφίβολα θα ισοδυναμεί με ψήφο εμπριστοσύνης προς το σύνολο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.  

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις προμηνύονται και στην περίπτωση της Ελλάκτωρ, εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης στις 2 Απριλίου, όταν οι μέτοχοι κληθούν να αποφασίσουν τόσο για την προτεινόμενη ΑΜΚ, ύψους 120 εκατ. ευρώ, όσο και για το αίτημα των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη (σ.σ. ελέγχουν δυνητικά το 27%) για νέα αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου. 

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη μακρά αλυσίδα «επεισοδίων» για τον έλεγχο της κατασκευαστικής εταιρείας και σε συνέχεια της έκτακτης Γ.Σ. της 27ης Ιανουαρίου, κατά την οποία «νικήτρια» δύναμη αναδείχθηκε η πλευρά του ολλανδικού fund Reggeborgh (σ.σ. ελέγχει δυνητικά το 26%). 

Σε υψηλά 13 μηνών οι τράπεζες

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες συνεχίζουν την πορεία ανάκαμψης, κινούμενες σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών και έχοντας συνολικά κέρδη της τάξης του 5% από τις αρχές του 2021. Σήμερα, ενδεικτικά, ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,3% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 550 μονάδων.

Από τις μέχρι στιγμής μεταβολές ξεχωρίζει το +5,5% στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ανακτά το σημείο του 0,78 ευρώ εν όψει της δρομολογούμενης ΑΜΚ. Κατά σχεδόν 2% ενισχύονται τόσο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας όσο και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έχει θέσει ως στόχο την ανακατάληψη του 1 ευρώ. Η Eurobank, από την πλευρά της, παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,81% 0,957 ευρώ
  • Attica Bank 1,15% 0,22 ευρώ
  • Eurobank 0,43% 0,698 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,87% 2,506 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 5,50% 0,786 ευρώ

Στο -6% η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν πλήρως τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με την ΕΧΑΕ να βρίσκεται στο +2% και τη ΓΕΚ Τέρνα στο +1,8%. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Viohalco, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Η Motor Oil, από την πλευρά της, εν όψει της αυριανής ομολογιακής έκδοσης, κινείται σταθεροποιητικά στα 12,88 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 6%, στον απόηχο της πρότασης της διοίκησης για ΑΜΚ, ύψους 120 εκατ. ευρώ, αλλά και του αιτήματος των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη για νέα αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 48 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 16 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 57,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News