Business Talk Τρίτη 16/03/2021, 02:00
BUSINESS TALK

Aλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου στην αγορά

Aλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου στην αγορά

 

  • Εξελίξεις στα τρία σημαντικότερα μέτωπα της χώρας θα φέρει αυτή η εβδομάδα αρχής γενομένης σήμερα οπότε και λαμβάνει χώρα στην Αθήνα ο δεύτερος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.  Παράλληλα τις επόμενες μέρες αναμένεται να κορυφωθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις και το τρέχον τρίτο κύμα της πανδημίας, δηλαδή να φτάσουν στο ανώτατό τους όριο τόσο οι ημερήσιες μολύνσεις όσο και οι διασωληνώσεις και τα θύματα και να αρχίσει η αποκλιμάκωση που θα οδηγήσει, σταδιακά σε μια κάποια κανονικότητα.

 

  • Το τρίτο κρίσιμο μέτωπο είναι αυτό της υποδαύλισης ενθεν κακείθεν “εκδηλώσεων” αντιεξουσιαστών που λαμβάνουν χώρα υπό τον μανδύα “αντιδράσεων” για τα φερόμενα φαινόμενα υπέρμετρης αστυνομικής βίας. Δεν είναι όμως βέβαια οι αριθμοί ή η ένταση των επεισοδίων που ανησυχούν τον επιχειρηματικό κόσμο και την αγορά αλλά οι τηλεοπτικές εικόνες που εκπέμπονται (ευτυχώς, όχι ακόμα διεθνώς) και οι οποίες αρχίζουν να θυμίζουν, έστω και αμυδρά, τις αποφράδες μέρες του πρώτου μισού της προηγούμενης δεκαετίας που οδήγησαν σε θάνατο τον ελληνικό τουρισμού και τις προοπτικές για ξένες επενδύσεις. Χρειάστηκε μόχθος και πόνος πάρα πολύς για να ξεφύγει η χώρα από εκείνη την κατάσταση.

 

  • Την προσοχή της αγοράς ωστόσο μαγνητίζουν και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου που δρομολογούνται, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Στην ατζέντα σήμερα λοιπόν είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας Πειραιώς με το conference call που ακολουθεί στις έξι το απόγευμα να αναμένεται να ρίξει φως στους μελλοντικούς σχεδιασμός της διοίκησης αναφορικά τόσο με την αύξηση κεφαλαίου όσο και τις εκτιμήσεις της για την πορεία της χρονιάς.

 

  • Μία άλλη αύξηση κεφαλαίου που θα συζητείται έντονα τις επόμενες μέρες είναι βέβαια κι αυτή των έως και 120,5 εκατομμυρίων που ανακοίνωσε πως θα προτείνει στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 2 Απριλίου η διοίκηση της Ελλάκτωρ. Στην αγορά διατυπώνονται απορίες μεταξύ άλλων και για το στόχο το προϊόν της αύξησης να χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων και την αποπληρωμή υποχρεώσεων από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της στην ελληνική αγορά, 45 εκατ. και 55 εκατ. αντίστοιχα. Δηλαδή, λένε, εάν δε γίνει η αύξηση αυτά πως θα πληρωθούν. Βεβαίως λεφτά υπάρχουν τουλάχιστον στον ένα εκ των δυο μεγαλομετόχων, την ολλανδική Reggeborgh, η οποία μετά την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης από την ΓΕΚ Τέρνα, θα εισπράξει περί τα 300 εκατομμύρια.

 

  • Αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία, η επερχόμενη έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ αποτελεί και το δεύτερο πεδίο μάχης μεταξύ της Reggeborgh και της πλευράς Μπάκου-Καϋμενάκη (Greenhill). Η τελευταία, θυμίζουμε, είχε ζητήσει και μπήκε στην ατζέντα το αίτημά της για αλλαγή διοίκησης.

 

  • Άλλη μια αύξηση κεφαλαίου των ήμερων είναι αυτή της Aegean. Ύστερα και από την επικείμενη ενίσχυση με κρατικά κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ, οι προοπτικές για την Aegean εμφανίζονται βελτιωμένες. Όπως ανέφερε, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Δ. Γερογιάννης την Παρασκευή, οπότε οι μέτοχοι ενέκριναν την Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ, μέσα στη χρονιά αναμένεται να εκδηλωθεί ανάκαμψη της δραστηριότητας της εισηγμένης, η οποία εκτιμάται ότι θα ομαλοποιηθεί σταδιακά. Οι καλύτερες πάντως, προοπτικές της εισηγμένης αντανακλώνται και στις επιδόσεις της μετοχής της εταιρείας. Η τιμή της πέρυσι την άνοιξη βρισκόταν στη ζώνη των 4 ευρώ, ενώ το φετινό Μάρτιο διαμορφώνεται σε περίπου 5,5 ευρώ.

 

  • Δεν τα πάει άσκημα η τιμή της μετοχής της ελληνικών συμφερόντων εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Energean, με την κεφαλαιοποίησή της να κινείται στο επίπεδο των 1,6 δισεκατομμυρίων στερλινών. Και έρχονται τώρα οι αναλυτές της Bank of America και δηλώνουν πως βλέπουν περιθώρια ανόδου 70% στο βασικό τους σενάριο και στο αισιόδοξο ή όπως το αποκαλούν «blue sky» σενάριό τους βλέπουν αποδόσεις ακόμα και πάνω από 100%. Γιατί;

 

  • Γιατί όπως εξηγούν, η Energean δεν είναι η τυπική εταιρεία έρευνας & ανάπτυξης. Σχεδόν το 80% της προβλεπόμενης παραγωγής της στηρίζεται σε συμβόλαια φυσικού αερίου σταθερής τιμής στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και η περιορισμένη σημερινή παραγωγή θα φτάσει τα 200.000 boe/d έως το 2023. Πρόκειται για εταιρεία που ακόμα κινείται «κάτω από τα ραντάρ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, που δίνουν σύσταση αγοράς.

 

  • Από τα 19 ευρώ ανά μετοχή προ ολίγων εβδομάδων στα 21,80, υψηλό πολλών ετών, η κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ξεπερνάει πλέον το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και πλησιάζει τα επίπεδα στα οποία αγόρασε το 51% η COSCO Shipping τον Αύγουστο του 2016. Ορισμένες πληροφορίες  θέλουν την COSCO Shipping να έχει έρθει σε μία καταρχήν συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις (που περιλαμβάνουν τόσο το υπόλοιπο 16% του μετοχικού κεφαλαίου που έχει ήδη πληρώσει η COSCO Shipping -αλλά δεν έχει ακόμα πάρει εξαιτίας προθεσμιών που σχετίζονται με τις επενδύσεις- όσο και το αίτημα να αναπτύξει ένα ακόμα 4ο προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων). Η COSCO Shipping φέρεται ως αντάλλαγμα να έχει δεχτεί να κάνει παραχωρήσεις και να αυξήσει δια του ΟΛΠ την συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία. Όμως υπάρχει τουλάχιστον ένας ακόμα λόγος που μπορεί να εξηγήσει το ράλι: την τελευταία πενταετία η μερισματική απόδοση της μετοχής του ΟΛΠ έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50%, κοντά στο 3% σήμερα.

 

  • Το χρώμα του χρήματος θα δουν τις επόμενες ημέρες οι πρώτοι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επιδοτήθηκαν για την αγορά ηλεκτροκίνητου ΙΧ, ποδηλάτου ή δικύκλου, αφού δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» η πρώτη απόφαση έγκρισης δαπάνης που αφορά στην καταβολή 190.535 ευρώ σε 231 ωφελούμενους. Στο ΥΠΕΝ ευελπιστούν ότι οι επόμενοι στη σειρά θα λάβουν το ποσό της επιδότησης πιο γρήγορα, τώρα που έγινε η αρχή.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News