BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Άγγιξε τις 800 μονάδες χάρη στο +4,5% των τραπεζών

Κοντά στο +5% η Viohalco, πιέσεις στην Ελλάκτωρ

Χρηματιστήριο: Άγγιξε τις 800 μονάδες χάρη στο +4,5% των τραπεζών

Με άλμα άνω του 1,50% έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπάθησε να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, έχοντας ως βασικά στηρίγματα τόσο το θετικό momentum στις τράπεζες όσο και τη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, αν και ενδοσυνεδριακά «έσπασε» τις αντιδράσεις των 800 μονάδες, τελικά ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε με άνοδο της τάξης του 1,55% και διαμορφώθηκε στις 799,97 μονάδες, κερδίζοντας 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (787 μονάδες).

Το τόξο των διακυμάνσεων ανήθε σε 13 μονάδες, από 790 έως 803 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να δείχνει αισθητά βελτιωμένος σε σχέση με χθες (30 εκατ. ευρώ) και να καθορίζεται στα 53 εκατ. ευρώ -δείγμα της διάθεσης των επενδυτών να αξιοποιήσουν τα εύρωστα θεμελιώδη μεγέθη αρκετών εισηγμένων. Παρ’ όλα αυτά, απείχε σημαντικά από τα ημερήσια επίπεδα του τελευταίου διμήνου του 2020.

Άλλωστε, η πορεία της ελληνικής αγοράς μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν είναι, καθώς οι αγοραστές καλούνται να αντιμετωπίουν μια σειρά προκλήσεων και αβεβαιοτήτων, οι οποίες θέτουν εμπόδια στην πορεία προς τις 820 και τις 840 μονάδες. Η διατήρηση, εξάλλου, των περιοριστικών μέτρων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ύφεση και το α’ τρίμηνο του 2021, ενώ αρκετές εταιρικές εξελίξεις παραμένουν στον «αέρα», όπως για παράδειγμα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό CVC και η προσπάθεια των Ολλανδών της ΓΕΚ Τέρνα να αποκτήσουν τον έλεγχο της Ελλάκτωρ.

Στο +5% η Εθνική Τράπεζα 

Ο τραπεζικός κλάδος, από την πλευρά, βρέθηκε εξ αρχής σε θέση «οδηγού», καθώς σημείωσε σημαντική άνοδο της τάξης του 4,58%, με αποτέλεσμα να κλείσει στο τεχνικό σημείο των 493 μονάδων, απέχοντας περίπου 60 μονάδες από το υψηλό του τελευταίου έτους. Εξάλλου, μια «bull market» στο ελληνικό χρηματιστήριο προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή και των τραπεζών. Εν ολίγοις, χωρίς ένα τραπεζικό ράλι, δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος επιστροφής του Γ.Δ. στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Από τον τραπεζικό δείκτη ξεχώρισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ανέκτησε με ευκολία το όριο των 2 ευρώ, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 5%. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκε ανοδικά κοντά στο 5%, ενώ στο +4,35% βρέθηκε η μετοχή της Eurobank. Μικρότερου εύρους κέρδη εμφάνισε η μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +4,85% 0,887 ευρώ
  • Attica Bank +6,03% 0,2285 ευρώ
  • Eurobank +4,17% 0,60 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +5,04% 2,031 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +2,69% 1,109 ευρώ

Κοντά στο +5% η Viohalco, πιέσεις στην Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατάφεραν να ελέγξουν πλήρως το ταμπλό της συναλλαγματικής δραστηριότητας, με αρκετές εισηγμένες να στηρίζουν την πορεία του Γενικού Δείκτη. Ενδεικτικά, η μετοχή της Viohalco εκτινάχθηκε κοντά στο +5%, ενώ στο +2% έκλεισε η μετοχή της Jumbo, η οποία έβαλε ένα προσωρινό «τέλος» στην προβληματική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κέρδη άνω του 2% εμφάνισαν οι μετοχές των Lamda Development, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, ενώ στο +3,15% έκλεισε η μετοχή της Motor Oil . Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ υποχώρησε κατά 0,73% και η μετοχή της Ελλάκτωρ κατά 0,76%, εν μέσω των τελευταίων «αψιμαχιών» πριν την κρίσιμη Γενική Συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου.

Συνολικά, 83 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 29 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς κυμάνθηκε σε 53,8 δισ. ευρώ. 

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • ΟΤΕ +0,23% 10,1 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +5,04% 5,6 εκατ. ευρώ
  • Eurobank +4,17% 5,1 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank +4,85% 5,1 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ +0,27% 4,8 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Eurobank +4,17% 8,7 εκατ. τεμάχια
  • Alpha Bank +4,85% 5,9 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα +5,04% 2,7 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς 2,69% 2,1 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ +1,42% 1,7 εκατ. τεμάχια

Εν αναμονή της ανόδου 

Το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά την αβέβαιη εκκίνηση του 2020, θεωρείται σίγουρο ότι σταδιακά θα βρει τον δρόμο του και θα κινηθεί επιτέλους προς τις 850 μονάδες, οι οποίες αποτελούν τον προπομπό των 900 μονάδων. Όμως, για να καταστεί αυτό πραγματικότητα, θα πρέπει να μεσολαβήσουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. 

Αφενός να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμών και να ξεκινήσει με πιο πειστικό τρόπο η επαναλειτουργία της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού κλάδου. Αφετέρου να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. 

Φυσικά, όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, ο νέος ανοδικός κύκλος δεν θα είναι ευθύγραμμος, καθώς θα υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για διόρθωση και ενθυλάκωση των κεκτημένων -όπως δηλαδή πρέπει να συμπεριφέρεται μια υγιή χρηματιστηριακή αγορά, η οποία επιθυμεί να αποφύγει τον κίνδυνο φούσκας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News