BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Άνευρες «αψιμαχίες» γύρω από τις 790 μονάδες

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα ο τζίρος

Χρηματιστήριο: Άνευρες «αψιμαχίες» γύρω από τις 790 μονάδες

Μικρής κλίμακας διακυμάνσεις συνεχίζει να εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε αψιμαχίες γύρω από τη ζώνη των 790 μονάδων, μην επιδεικνύοντας διάθεση για ανάληψη ρίσκου, κάτι στο οποίο συντελεί και ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης, καταγράφει οριακά κέρδη της τάξης του 0,08% και διαμορφώνεται στις 790,79 μονάδες, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (790,14 μονάδες). 

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις έξι μονάδες, από 788 έως 794 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 12,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό της ημέρας -δείγμα της απουσίας ζωηρής συναλλαγματικής δραστηριότητας. Εξάλλου, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι δεν επηρεάζεται σημαντικά από την επαναλειτουργία του εμπορίου, μία εξέλιξη η οποία -υπό διαφορετικές συνθήκες- θα μπορούσε να επιδράσει καταλυτικά στην ευρύτερη πορεία του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η «απάθεια» αυτή, μεταξύ άλλων, οφείλεται στον κίνδυνο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων, σε περίπτωση νέας αύξησης των ημερήσεων κρουσμάτων, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένου και του αργού ρυθμού εμβολιασμού του μαζικού πληθυσμού. Όλα αυτά, επιβεβαιώνουν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει σε τροχιά λελογισμένης διόρθωσης, μετά το ισχυρό ράλι του τελευταίου διμήνου του 2020, αναμένοντας έναν ισχυρό καταλύτη, ο οποίος θα εκκινήσει τον νέο ανοδικό κύκλο.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, μην ξεφεύγοντας από το ευρύτερο κλίμα στασιμότητας, εμφανίζει μικρή κλίμακας απώλειες της τάξης του 0,50% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 475 μονάδων. Οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρούνται στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία χάνει σχεδόν 2%, ενώ στο -1% βρίσκεται και η μετοχή της Eurobank. Οριακές μεταβολές, αντίθετα, παρουσιάζουν οι υπόλοιπες τρεις τραπεζικές μετοχές. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,35% 0,863 ευρώ
  • Attica Bank +0,23% 0,2185 ευρώ
  • Eurobank -1% 0,5742 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,21% 1,94 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -1,81% 1,109 ευρώ

Στο +2,45% η Fourlis

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Fourlis, η οποία ενισχύεται σημαντικά κατά 2,45%, χάρη στην επαναλειτουργία του εμπορίου, περίπου 2,5 μήνες μετά το lockdown του Νοεμβρίου. Στο +1,1% βρίσκεται και η μετοχή της Σαράντης. Αντίθετα, σταθεροποιητική είναι η κίνηση της Jumbo, η οποία βρίσκεται στο +0,07% και τα 13,44 ευρώ, μην λαμβάνοντας ώθηση από το άνοιγμα των σημείων πώλησης της αλυσίδας.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Ελλάκτωρ καταγράφει οριακές απώλειες κατά 0,15% εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων οι οποίες αφορούν την ανάδειξη των επιχειρηματιών Καϋμενάκη – Μπάκου ως τον έτερο πόλο απέναντι στους Ολλανδούς του fund Reggeborgh. Συνολικά, αυτή την ώρα (14.00), 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 45 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 53,3 δισ. ευρώ. 

«Δεν αμφιβητείται η μακροπρόθεσμη τάση»

Η ελληνική αγορά εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα του 2021 και όπως φαίνεται με βεβαιότητα, χαρακτηρίζεται αφενός από έντονη μεταβλητότητα αφετέρου από στασιμότητα, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει προς ώρας στον Γενικό Δείκτη να «δει» τις 820 μονάδες και κατ’ επέκταση τις 850 μονάδες. Σύμφωνα με τον Χρήστο Αλωνιστιώτη, senior portofolio manager στην XSpot Wealth, «η μεταβλητότητα που υπάρχει στις αγορές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το κάπως ακριβό “εισιτήριο” που πληρώνει ο επενδυτής για να έχει πρόσβαση στην ισχυρή μακροχρόνια ανταμοιβή που προσφέρουν οι μετοχές».

Αποτελεί κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι η έναρξη του ανοδικού κύκλου, ο οποίος θα δώσει συνέχεια στο ράλι του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει όταν οι αγορές πειστούν ότι η πανδημία του κορωνοϊού και τα πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα αποτελούν οριστικά παρελθόν. Προϋποθέσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν εκπληρούνται, παρά το σημερινό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, καθώς αρκετοί αναλυτές φοβούνται το ενδεχόμενο επαναφοράς του lockdown, σε περίπτωση ενός τρίτου κύματος της πανδημίας. 

Όμως, και πάλι, αυτή η προσδοκώμενη ανοδική κίνηση δεν θα είναι ευθύγραμμη. Αντίθετα, θα διέρχεται μέσω αρκετών ευκαιριών για διόρθωση και ενθυλάκωση των κερδών. «Η παραπάνω διαπίστωση δεν συνεπάγεται ότι οι αγορές ανεβαίνουν αδιάκοπα, αλλά ότι οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση είναι μια φυσιολογική διαδικασία σε μια αγορά, η οποία επιχειρεί να κινηθεί μακροπρόθεσμα ανοδικά, χωρίς να υπάρχουν υπερβολές» εκτιμά ο κ. Αλωνιστιώτης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News