BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες στηρίζουν το αγοραστικό momentum

Βελτιωμένος ο τζίρος των συναλλαγών

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες στηρίζουν το αγοραστικό momentum

Σημαντικά κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιστρέφουν σε αγοραστικό momentum, χάρη τόσο στην στήριξη που προσφέρει ο τραπεζικός κλάδος, όσο και στη βελτίωση του διεθνούς κλίματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης, παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 1,71% και διαμορφώνεται στις 801,26 μονάδες, κερδίζοντας 13,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (787 μονάδες).

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες, από 790 έως 801 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να δείχνει αισθητά βελτιωμένος σε σχέση με χθες και να κυμαίνεται μέχρι ώρας (14.00) στα 26 εκατ. ευρώ -δείγμα της διάθεσης των επενδυτών να αξιοποιήσουν τα εύρωστα θεμελιώδη μεγέθη αρκετών εισηγμένων και να επαναφέρουν τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη στα επίπεδα των 800 μονάδων.

Φυσικά, η πορεία της ελληνικής αγοράς μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν είναι, καθώς οι αγοραστές καλούνται να αντιμετωπίουν μια σειρά προκλήσεων και αβεβαιοτήτων, οι οποίες θέτουν εμπόδια στην πορεία προς τις 820 και τις 840 μονάδες. Η διατήρηση, άλλωστε, των περιοριστικών μέτρων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ύφεση και το α’ τρίμηνο του 2021, ενώ αρκετές εταιρικές εξελίξεις παραμένουν στον «αέρα», όπως για παράδειγμα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό CVC και η προσπάθεια των Ολλανδών της ΓΕΚ Τέρνα να αποκτήσουν τον έλεγχο της Ελλάκτωρ.

Σημαντικά κέρδη στις τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, από την πλευρά, βρίσκεται σε θέση «οδηγού», καθώς σημειώνει σημαντική άνοδο της τάξης του 3,45%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο τεχνικό σημείο των 487 μονάδων, απέχοντας περίπου 70 μονάδες από το υψηλό του τελευταίου έτους. Εξάλλου, μια «bull market» στο ελληνικό χρηματιστήριο προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή και των τραπεζών. Εν ολίγοις, χωρίς ένα τραπεζικό ράλι, δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος επιστροφής του Γ.Δ. στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Μέχρι στιγμής, από τον τραπεζικό δείκτη ξεχωρίζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία «πολιορκεί» το όριο των 2 ευρώ, σημειώνοντας κέρδη άνω του 4%. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς κινείται ανοδικά κοντά στο 3,50%, ενώ στο +3,20% βρίσκεται η μετοχή της Eurobank. Μικρότερου εύρους κέρδη εμφανίζει η μετοχή της Alpha Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +2,74% 0,8692 ευρώ
  • Attica Bank +1,62% 0,219 ευρώ
  • Eurobank +3,19% 0,5944 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +4,22% 2,015 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +3,56% 1,1185 ευρώ

Επιτέλους αντίδραση για την Jumbo

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ελέγουν πλήρως το ταμπλό της συναλλαγματικής δραστηριότητας, με αρκετές εισηγμένες να στηρίζουν την πορεία του Γενικού Δείκτη. Ενδεικτικά, η μετοχή της Jumbo, μετά την προβληματική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων, επιδεικνύει σημάδια αντίδρασης και ενισχύεται άνω του 3%, χάρη και στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν οι μετοχές του Τιτάνα, των ΕΛΠΕ και της Motor Oil, ενώ στο +1,90% βρίσκεται η μετοχή της ΔΕΗ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις, κινούμενη σταθεροποιητικά στο -0,10% και τα 4,835 ευρώ, ενώ στο -0,44% βρίσκεται η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Συνολικά, μέχρι αυτή την στιγμή (14.00), 69 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς κυμαίνεται σε 53,6 δισ. ευρώ. 

Εν αναμονή της ανόδου 

Το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά την αβέβαιη εκκίνηση του 2020, θεωρείται σίγουρο ότι σταδιακά θα βρει τον δρόμο του και θα κινηθεί επιτέλους προς τις 850 μονάδες, οι οποίες αποτελούν τον προπομπό των 900 μονάδων. Όμως, για να καταστεί αυτό πραγματικότητα, θα πρέπει να μεσολαβήσουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. 

Αφενός να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμών και να ξεκινήσει με πιο πειστικό τρόπο η επαναλειτουργία της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού κλάδου. Αφετέρου να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. 

Φυσικά, όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, ο νέος ανοδικός κύκλος δεν θα είναι ευθύγραμμος, καθώς θα υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για διόρθωση και ενθυλάκωση των κεκτημένων -όπως δηλαδή πρέπει να συμπεριφέρεται μια υγιή χρηματιστηριακή αγορά, η οποία επιθυμεί να αποφύγει τον κίνδυνο φούσκας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News