BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με στόχο την ανάκτηση των 800 μονάδων

Χρηματιστήριο: Με στόχο την ανάκτηση των 800 μονάδων

Προσπάθεια επαναπροσέγγισης του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από το βελτιωμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές. Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 1% και διαμορφώνεται στις 795 μονάδες, κερδίζοντας περίπου οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (787 μονάδες).

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες, από 790 έως 795 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να δείχνει βελτιωμένος σε σχέση με χθες και να κυμαίνεται μέχρι αυτή την ώρα στα 5 εκατ. ευρώ -δείγμα της διάθεσης των επενδυτών να αξιοποιήσουν τα θετικά μεγέθη αρκετών εισηγμένων και να επαναφέρουν τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη στα επίπεδα των 800 μονάδων.

Φυσικά, η πορεία της ελληνικής αγοράς μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν είναι, καθώς οι αγοραστές καλούνται να αντιμετωπίουν μια σειρά προκλήσεων και αβεβαιοτήτων. Η διατήρηση, άλλωστε, των περιοριστικών μέτρων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ύφεση και το α’ τρίμηνο του 2021, ενώ αρκετές εταιρικές εξελίξεις παραμένουν στον «αέρα», όπως για παράδειγμα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό CVC και η προσπάθεια των Ολλανδών της ΓΕΚ Τέρνα να αποκτήσουν τον έλεγχο της Ελλάκτωρ.

Ήπια κέρδη για τις τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται με ήπια κέρδη, τα οποία αγγίζουν το 1,70%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο τεχνικό σημείο των 480 μονάδων, απέχοντας περίπου 75 μονάδες από το υψηλό του τελευταίου έτους. Αναμφισβήτητα, μια bull market στο ελληνικό χρηματιστήριο προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή και των τραπεζών. Εν ολίγοις, χωρίς ένα τραπεζικό ράλι, δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος επιστροφής του Γ.Δ. στα προ-κορωνοϊού επίπεδα. 

Μέχρι στιγμής, από τον τραπεζικό δείκτη ξεχωρίζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εμφανίζει διάθεση επαναπροσέγγισης των 2 ευρώ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Alpha Bank παρουσιάζει κέρδη άνω του 2%, ενώ στο +1,50% βρίσκεται η μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Σταθεροποιητική δε, είναι η αρχική τάση στη μετοχή της Eurobank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +2,07% 0,846 ευρώ
  • Attica Bank +0,46% 0,2165 ευρώ
  • Eurobank +0,87% 0,58 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +2,66% 1,985 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +1,67% 1,098 ευρώ

Στον έλεγχο των αγοραστών το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ελέγουν πλήρως τα ηνία της συναλλαγματικής δραστηριότητας, με το ενδιαφέρον να εστιάζει κυρίως στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία ενισχύεται κοντά στο +3%. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Μytilineos, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Viohalco και Τιτάνα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η μετοχή των εταιρειών του λιανεμπορίου Fourlis και Jumbo καταγράφουν άνοδο κατά 1,30% και κατά 1,75%, λαμβάνοντας ώθηση από την επαναλειτουργία της αγοράς και το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΛΠ υποχωρεί κατά 1,33% και της ΕΥΔΑΠ κατά 0,60%. 

Συνολικά, μέχρι αυτή την στιγμή (11.00), 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 11 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς κυμαίνεται σ 53,5 δισ. ευρώ. 

Εν αναμονή της ανόδου 

Το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά την αβέβαιη εκκίνηση του 2020, θεωρείται σίγουρο ότι σταδιακά θα βρει τον δρόμο του και θα κινηθεί επιτέλους προς τις 850 μονάδες, οι οποίες αποτελούν τον προπομπό των 900 μονάδων. Όμως, για να καταστεί αυτό πραγματικότητα, θα πρέπει να μεσολαβήσουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. 

Αφενός να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμών και να ξεκινήσει με πιο πειστικό τρόπο η επαναλειτουργία της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού κλάδου. Αφετέρου να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. 

Φυσικά, όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, ο νέος ανοδικός κύκλος δεν θα είναι ευθύγραμμος, καθώς θα υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για διόρθωση και ενθυλάκωση των κεκτημένων -όπως δηλαδή πρέπει να συμπεριφέρεται μια αγορά, η οποία θέλει να αποφύγει τον κίνδυνο φούσκας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News