BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με ελάχιστο τζίρο «έχασε» τις 790 μονάδες

Ανοδικά η Fourlis, απώλειες για Jumbo, Tρ. Πειραιώς

Φωτ. Intimenews

Κάτω από τις 790 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έδωσε συνέχεια στη στασιμότητα των τελευταίων συνεδριάσεων, ελλείψει κάθε επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, η διορθωτική κίνηση διατηρήθηκε, παρά την ώθηση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο στήριξε τις εισηγμένες του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, αφού αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, τελικά έκλεισε με οριακή πτώση της τάξης του 0,30% και διαμορφώθηκε στις 787,76 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 2,50 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (790,14 μονάδες). 

Το τόξο των διακυμάνσεων ανήλθε σε μόλις επτά μονάδες, από 787 έως 794 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ -δείγμα της παντελούς απουσίας συναλλαγματικής δραστηριότητας. Σ’ αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι η Wall Street είναι κλειστή σήμερα. Πάντως, η ελληνική αγορά φάνηκε ότι δεν επηρεάστηκε σημαντικά από την επαναλειτουργία του εμπορίου, μία εξέλιξη η οποία -υπό διαφορετικές συνθήκες- θα μπορούσε να επιδράσει καταλυτικά στην ευρύτερη πορεία του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η «απάθεια» αυτή, μεταξύ άλλων, οφείλεται στον κίνδυνο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων, σε περίπτωση νέας αύξησης των ημερήσεων κρουσμάτων, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένου και του αργού ρυθμού εμβολιασμού του μαζικού πληθυσμού. Όλα αυτά, επιβεβαιώνουν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει σε τροχιά λελογισμένης διόρθωσης, μετά το ισχυρό ράλι του τελευταίου διμήνου του 2020, αναμένοντας έναν ισχυρό καταλύτη, ο οποίος θα εκκινήσει τον νέο ανοδικό κύκλο.

Υπό πίεση η Πειραιώς

Ο τραπεζικός κλάδος, μην ξεφεύγοντας από το ευρύτερο κλίμα στασιμότητας, εμφάνισε μικρής κλίμακας απώλειες της τάξης του 1,25% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 471 μονάδων. Οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία έχασε άνω του 4%, ενώ κοντά στο 2% βρέθηκε και η μετοχή της Alpha Bank. Οριακές μεταβολές, αντίθετα, παρουσίασαν οι υπόλοιπες τρεις τραπεζικές μετοχές. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,83% 0,8472 ευρώ
  • Attica Bank -0,23% 0,2175 ευρώ
  • Eurobank -0,79% 0,5754 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,21% 1,932 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -4,16% 1,0825 ευρώ

Στο +2% η Fourlis, απώλειες για την Jumbo

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδαφέρον εστίασε στη μετοχή της Fourlis, η οποία ενισχύθηκε κατά σχεδόν 2%, χάρη στην επαναλειτουργία του εμπορίου, περίπου 2,5 μήνες μετά το lockdown του Νοεμβρίου. Στο +0,8% έκλεισε και η μετοχή της Σαράντης. Αντίθετα, πτωτική ήταν η κίνηση της Jumbo, η οποία βρέθηκε στο -1,19% και τα 13,27 ευρώ, μην λαμβάνοντας ώθηση από το άνοιγμα των σημείων πώλησης της αλυσίδας.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Ελλάκτωρ κατέγραψε μικρές απώλειες κατά 0,70% εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων οι οποίες αφορούν την ανάδειξη των επιχειρηματιών Καϋμενάκη – Μπάκου ως τον έτερο πόλο απέναντι στους Ολλανδούς του fund Reggeborgh. Συνολικά, 43 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 62 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 53,2 δισ. ευρώ. 

«Δεν αμφιβητείται η μακροπρόθεσμη τάση»

Η ελληνική αγορά εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα του 2021 και όπως φαίνεται με βεβαιότητα, χαρακτηρίζεται αφενός από έντονη μεταβλητότητα αφετέρου από στασιμότητα, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει προς ώρας στον Γενικό Δείκτη να «δει» τις 820 μονάδες και κατ’ επέκταση τις 850 μονάδες. Σύμφωνα με τον Χρήστο Αλωνιστιώτη, senior portofolio manager στην XSpot Wealth, «η μεταβλητότητα που υπάρχει στις αγορές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το κάπως ακριβό “εισιτήριο” που πληρώνει ο επενδυτής για να έχει πρόσβαση στην ισχυρή μακροχρόνια ανταμοιβή που προσφέρουν οι μετοχές».

Αποτελεί κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι η έναρξη του ανοδικού κύκλου, ο οποίος θα δώσει συνέχεια στο ράλι του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει όταν οι αγορές πειστούν ότι η πανδημία του κορωνοϊού και τα πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα αποτελούν οριστικά παρελθόν. Προϋποθέσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν εκπληρούνται, παρά το σημερινό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, καθώς αρκετοί αναλυτές φοβούνται το ενδεχόμενο επαναφοράς του lockdown, σε περίπτωση ενός τρίτου κύματος της πανδημίας. 

Όμως, και πάλι, αυτή η προσδοκώμενη ανοδική κίνηση δεν θα είναι ευθύγραμμη. Αντίθετα, θα διέρχεται μέσω αρκετών ευκαιριών για διόρθωση και ενθυλάκωση των κερδών. «Η παραπάνω διαπίστωση δεν συνεπάγεται ότι οι αγορές ανεβαίνουν αδιάκοπα, αλλά ότι οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση είναι μια φυσιολογική διαδικασία σε μια αγορά, η οποία επιχειρεί να κινηθεί μακροπρόθεσμα ανοδικά, χωρίς να υπάρχουν υπερβολές» εκτιμά ο κ. Αλωνιστιώτης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News