BUSINESS & FINANCE

Δοκιμάζονται οι στηρίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κοντά στο -4% οι απώλειες στην Aegean

Δοκιμάζονται οι στηρίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Την στήριξη των 785 μονάδων δοκιμάζουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει σε τροχιά διόρθωσης, δεχόμενο πιέσεις τόσο από τον τραπεζικό κλάδο όσο κι από συγκεκριμένες μετοχές – βαρόμετρο.

Λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,04% και διαμορφώνεται στις 785,77 μονάδες, χάνοντας πάνω από οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (794 μονάδες).

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις έξι μονάδες, από 784 έως 790 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ, δείγμα της αδιαφορίας κυρίως των ξένων επενδυτών.

Η πλήρης απουσία νέων καυσίμων, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες οικονομικές εκτιμήσεις για το α’ τρίμηνο του 2021, λόγω και της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, έχουν επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, με αποτέλεσμα την επικράτηση των πωλητών. 

Αυτή η «εικόνα», μάλιστα, όπως παραδέχονται αρκετοί αναλυτές, δεν αποκλείεται να διατηρηθεί έως τουλάχιστον τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, όταν και το κλίμα στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί, χάρη στην άρση των περιορισμών και την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα. 

Επιμένουν οι πωλητές στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα, κινείται ήπια πτωτικά, παρουσιάζοντας απώλειες της τάξης του 1,50% και διολισθαίνοντας στο τεχνικό σημείο των 470 μονάδων, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να απομακρύνεται περαιτέρω από τον στόχο των 2 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί άνω του 2%, ενώ αντίστοιχου εύρους απώλειες παρατηρούνται και στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Η Alpha Bank δε, βρίσκεται στο -1,19%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,19% 0,8498 ευρώ
  • Attica Bank -0,46% 0,2175 ευρώ
  • Eurobank -2,14% 0,5666 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,73% 1,901
  • Τρ. Πειραιώς -2,22% 1,124 ευρώ

Κοντά στο -4% η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές συνεχίζουν να κρατούν τα ηνία των συναλλαγών, με τις ρευστοποιήσεις να εκτείνονται σ’ όλο το μήκος του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Οι υψηλότερες πιέσεις καταγράφονται στη μετοχή της Aegean, η οποία υποχωρεί κοντά στο 4%, δίνοντας συνέχεια στο πτωρικό σερί, ενώ στο -2,90% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της ΔΕΗ. Σαράντης και ΕΧΑΕ χάνουν από 2,30% και 2,10%, αντίστοιχα.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ, παράλληλα, παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 1,50%, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στον «πόλεμο» των μετόχων, ο οποίος λαμβάνει χώρα εν όψει της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης της 21ης Ιανουαρίου.

Συνολικά, αυτή την ώρα (14.30), 25 μετοχές κινούνται ανοδικά, 79 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 12 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 52,9 δισ. ευρώ. 

Μεσοπρόθεσμη στασιμότητα 

To ελληνικό χρηματιστήριο, όπως έχει διαφανεί κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2021, χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα, μην μπορώντας να διατηρήσει τα επίπεδα των 800 – 820 μονάδων, τα οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα του επέτρεπαν να «δει» και υψηλότερα. 

Οι επενδυτές, ελλείψει καυσίμων και θετικών ειδήσεων, επιλέγουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κερδών του τελευταίου διμήνου του 2020, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ακολουθεί τη διεθνή τάση για διόρθωση, με τις 765 – 750 μονάδες να αποτελούν τα επόμενα ισχυρά στηρίγματα. 

Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι αυτή η στασιμότητα – μεταβλητότητα δύναται να διατηρηθεί στην ελληνική αγορά έως τουλάχιστον τον Φεβρουάριο – Μάρτιο. Η παράταση των περιοριστικών μέτρων και ο φόβος για νέα ύφεση στο α’ τρίμηνο αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι ενισχύουν αυτό το δυσοίωνο σενάριο.

Βέβαια, αποτελεί κοινή ομολογία ότι η «εικόνα» του Γενικού Δείκτη θα αλλάξει άρδην, μετά την έναρξη της σταδιακής επιστροφής στην ομαλότητα, η οποία θα επιτρέψει στους ξένους θεσμικούς να εμπιστευτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας, και κυρίως να αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έως τότε, επομένως, χρειάζεται υπομονή και προσοχή, προκειμένου αφενός να μην χαθεί η όποια ανάκαμψη σημειώθηκε κατά τους τελευταίους μήνες του 2020, αφετέρου να καλλιεργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν οι ξένοι επενδυτές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News