Γ. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ «ΜR»

Οι Έλληνες επενδυτές αντέδρασαν ψύχραιμα στην πανδημία

Ένα μεγάλο ποσοστό των εισηγμένων θα έχουν αυξημένα κέρδη το 2020.

Οι Έλληνες επενδυτές αντέδρασαν ψύχραιμα στην πανδημία

Οι αγορές προεξοφλούν ότι σε λίγους μήνες επανερχόμαστε στην κανονικότητα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις είναι πολύ υποστηρικτικές, διοχετεύοντας ρευστότητας αναφέρει σε συνέντευξή του στο moneyreview.gr ο Γιώργος Κουφόπουλος, πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου, διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής επενδύσεων της 3K Investment Partners. Οι Έλληνες επενδυτές αντέδρασαν ψύχραιμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ όσοι τοποθετούνται σε αυτή τη συγκυρία «έχουν τη γνώση όλων αυτών που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι Έλληνες επενδυτές αντέδρασαν ψύχραιμα στην πανδημία-1

Πώς διαμορφώνεται η πορεία των αγορών και του ελληνικού χρηματιστηρίου εν μέσω πανδημίας;

Οι αγορές χρήματος, δηλαδή τα ομόλογα και οι μετοχές, έχουν τελικά, μετά από μεγάλες αυξομειώσεις, μία ηπιότερη αντίδραση σε σχέση με την ένταση της υγειονομικής κρίσης και της οικονομικής ύφεσης. Μετά από μία δύσκολη χρονιά, οι περισσότεροι δείκτες είναι θετικοί ή λίγο αρνητικοί. Αυτό έχει γίνει αφενός διότι οι αγορές προεξοφλούν ότι σε λίγους μήνες επανερχόμαστε στην κανονικότητα, και αφετέρου γιατί οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις είναι πολύ υποστηρικτικές. Κάθε πρόβλημα μας κάνει καλύτερους καθώς ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχουν οργανωμένη κρατική μέριμνα, κρατικοί θεσμοί και Κεντρικές Τράπεζες με συσσωρευμένη παρόμοια εμπειρία από το παρελθόν  χρόνων για να χειρίζονται καλύτερα ακραίες καταστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό που βρισκόμαστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του Ευρώ.

Το περιβάλλον μεταβάλλεται. Αν κοιτάξει κανείς στο παρελθόν κάθε δεκαετία (για να μην αναφέρω κάθε έτος) υπήρχαν κρίσεις και θα συνεχίσουν να εμφανίζονται. Όμως η ανθρωπότητα προοδεύει και υπάρχουν εταιρείες που προοδεύουν, μεγαλώνουν και παράγουν κέρδη. Επικεντρωνόμαστε στην ανάλυση εταιρειών και των διοικήσεών τους και επιδιώκουμε να είμαστε συνέταιροι-συμμέτοχοι στις καλύτερες από αυτές. Υπό αυτό το πρίσμα πάντα είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι για την ελληνική και τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές καθώς υπάρχουν πολλές αξιόλογες εταιρείες.

Παράλληλα, πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση. Για παράδειγμα, αυτή η πλημμυρίδα χρήματος έχει συμπιέσει τα επιτόκια σε μηδενικά ή και αρνητικά επίπεδα και διατηρούμε την εκτίμηση ότι αυτή η συνθήκη θα παραμείνει για σχετικά παρατεταμένο διάστημα. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι τα ομόλογα, για παράδειγμα, που παράγουν χαμηλές αποδόσεις είναι όλα με χαμηλό κίνδυνο.

Υπάρχει επενδυτική κουλτούρα στην Ελλάδα; Κατά πόσο έχει βελτιωθεί ή επιδεινωθεί λόγω της πανδημικής κρίσης;

Από τα στοιχεία που έχουμε, η αντίδραση των Ελλήνων επενδυτών ήταν αρκετά ψύχραιμη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία μπήκε σε αυτή την κρίση προερχόμενη από μια ακόμα πιο μακρά και επώδυνη κρίση. Λένε, πως «ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».  Οι άνθρωποι που επενδύουν τώρα, έχοντας τη γνώση όλων αυτών που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, θεωρώ ότι είναι σοφότεροι. Η ιστορία διδάσκει και μας βοηθά να εμπλουτίζουμε την εμπειρία μας, όχι μόνο από τα δικά μας λάθη, αλλά και από τα λάθη άλλων. Είναι πολύ χρήσιμο να πάρουμε κάποια βασικά μαθήματα από τη χρηματιστηριακή ιστορία αν θέλουμε να ενδυναμώσουμε την επενδυτική μας κουλτούρα.

Πόσο σημαντικό είναι ένας επενδυτής που τοποθετείται, για πρώτη φορά, σε χρηματοοικονομικά προϊόντα να διαθέτει συγκεκριμένο στόχο ως προς την άντληση αποδόσεων και ευρύτερα επενδυτικό σκοπό;

Η γνώση είναι δύναμη. Κάθε επενδυτής οφείλει να γνωρίζει που επενδύει και να είναι σίγουρος ότι η επένδυσή του συνάδει με το χαρακτήρα και τις επιθυμίες του. Αν αυτό δεν μπορεί να το κάνει, πρέπει να ψάξει ώστε να βρει επενδυτικούς συμβούλους που να εμπιστεύεται για να τον βοηθήσουν. Πολλές φορές οι άνθρωποι κάνουν μεγαλύτερη έρευνα αγοράς για πράγματα που κοστίζουν πολύ λιγότερο και επενδύουν πολύ περισσότερα χρήματα σε πράγματα που δε γνωρίζουν καλά.

Κάθε άνθρωπος που πρόκειται να επενδύσει πρέπει να γνωρίζει με ποιόν τρόπο η επένδυσή του παράγει χρήματα, τι εύρος απόδοσης να αναμένει στο χρονικό ορίζοντα της επένδυσης, τι μπορεί να πάει άσχημα και τι θα κάνει σε μια τέτοια περίπτωση.

Πώς αξιολογείτε το κλίμα και τις επιδόσεις του χρηματιστηρίου Αθηνών;

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελείται από μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες. Ο Γενικός Δείκτης του  Χρηματιστηρίου Αθηνών (Γ.Δ.) αποτελείται από 60 από αυτές τις εταιρείες και συνιστά ένα μέτρο επίδοσης της χρηματιστηριακής αγοράς, αν και ατελές. Παραδοσιακά ένα μεγάλο μέρος του Γ.Δ. αποτελείται από Ελληνικές Τράπεζες. Ο τραπεζικός κλάδος έχει επηρεαστεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κλάδο από την ύφεση των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να έχει συσσωρευτικά αρνητικές αποδόσεις τα τελευταία έτη. Όμως, παρά τις δύσκολες συνθήκες πολλές από τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες παράγουν κέρδη, αύξησαν τα μεγέθη τους και την παρουσία τους στο εξωτερικό και συνέπεια αυτών αποφέρουν κέρδη στους μετόχους τους. Ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών εισηγμένων εταιριών θα έχουν αυξημένα κέρδη το 2020 σε σχέση με το 2019.   

Εντοπίζετε μετοχές κλάδων, όπως, για παράδειγμα, οι κατασκευές ή η πληροφορική, που εμφανίζουν προοπτικές;

Υπάρχουν σημαντικές δομικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πριν τη βιομηχανική επανάσταση το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης εργασίας και παραγωγής είχε να κάνει με γεωργία και κτηνοτροφία. Στη συνέχεια, οι μεγάλες βιομηχανίες αποτέλεσαν το βασικό κινητήριο μοχλό ανάπτυξης. Αν κοιτάξει κανείς σήμερα τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές θα δει ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι εταιρείες τεχνολογίας. Οι προοπτικές σε αυτούς τους τομείς είναι σημαντικές ιδιαίτερα όταν συνδυάζουν βασικές ανάγκες με επιστημονικές και τεχνολογικές βελτιώσεις όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ανθρώπινη επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών μέσων, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κ.α.. Γενικότερα, κάθε εταιρεία είναι  ένας ζωντανός οργανισμός. Δεν είναι ούτε οι δυνατότεροι ούτε οι εξυπνότεροι οργανισμοί αυτοί που επιβιώνουν και ευημερούν, αλλά εκείνοι που προσαρμόζονται επιτυχημένα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. 

Υπάρχει άμυνα έναντι των διακυμάνσεων και διορθώσεων των αγορών;

Υπάρχουν άμυνες και βασικές αρχές που πρέπει να εφαρμόζονται για να έχουμε επιτυχία στις επενδύσεις μας. Οι αγορές δεν είναι κάτι απρόσωπο και δεν είναι πάντα σωστές. Εκτός από κέρδη και επιτόκια εμπεριέχουν και την ανθρώπινη ψυχολογία, με συνέπεια να παρουσιάζουν κατά καιρούς μανιοκαταθλιπτικές τάσεις και έντονες διακυμάνσεις. Είναι εκεί για να μας εξυπηρετούν και όχι για να μας εκμεταλλεύονται.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι κατέχουμε. Οι επενδύσεις μας δε είναι κουπόνι λοταρίας που άλλοτε κερδίζει και άλλοτε χάνει. Είναι κομμάτι ομολόγου εταιρείας που δίνει κουπόνι ή μετοχή εταιρίας που μας δίνει συμμετοχή στα κέρδη. Αν η τιμή αυξομειώνεται δε σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να πουλήσουμε.

Επιπλέον, πρέπει να έχουμε διασπορά στις επενδύσεις μας. Η μονομέρεια στις επενδύσεις αυξάνει σημαντικά το επίπεδο κινδύνου. Τα Αμοιβαία Κεφάλαια αποτελούν μια καλή λύση καθώς είναι «υποχρεωμένα» να έχουν επαρκή διασπορά σε αρκετούς διαφορετικούς τίτλους (ομόλογα, μετοχές) και συνεπώς ο επενδυτής – ακόμη και με μικρά ποσά – αγοράζει ένα καλάθι από διαφορετικές αξίες.

Τέλος πρέπει να έχουμε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όταν συνδυάζουμε την συστηματική  αποταμίευση μας με επενδύσεις, τότε τα αποτελέσματα μας είναι πολύ καλύτερα, καθώς μειώνουμε σημαντικά την εξάρτηση της επένδυσης από τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και οι περιοδικές καταβολές μας δίνουν τη δυνατότητα να επενδύουμε σε χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News