BUSINESS & FINANCE

Εθνική Ασφαλιστική : Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία με το CVC

Εθνική Ασφαλιστική : Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία με το CVC

Ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής φαίνεται να είναι η διοίκηση της ΕΤΕ και το CVC Capital Partners. Oι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους με στόχο έως τα τέλη του μήνα να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της πώλησης της εταιρείας. 

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες τα δύο μέρη φέρονται να έχουν συγκλίνει σε κρίσιμα θέματα της συμφωνίας που μέχρι χθες αποτελούσαν αντικείμενο εντατικών διαπραγματεύσεων. Μεταξύ αυτών οι προβλέψεις για τα συμβόλαια ζωής και υγείας, που αποτελούν σημαντικό μέρος των εργασιών της Εθνικής Ασφαλιστικής και η αποτίμηση των οποίων επηρεάζει το τίμημα που καλείται να καταβάλει το CVC. 

Αν και μέχρι να «πέσουν» οι υπογραφές, η συμφωνία, που έχει μέχρι σήμερα δοκιμαστεί αρκετές φορές, δεν μπορεί να προεξοφληθεί, οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν γεφυρώσει τις διαφορές που τους χώριζαν.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Ασφαλιστική διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της αποταμιευτικά προγράμματα με εγγυημένο επιτόκιο άνω του 3% σε μια περίοδο που η επίτευξη αποδόσεων αποτελεί στοίχημα για τον κλάδο λόγω του κλίματος των χαμηλών επιτοκίων που έχει επιτείνει η οικονομική κρίση. Ανάλογο προβληματισμό σύμφωνα με πληροφορίες δημιουργούν και τα συμβόλαια υγείας ισόβιας διάρκειας και τα οποία συσσωρεύουν σημαντικές ζημιές και αποδυναμώνουν την αποτίμηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα. Με βάση τα στοιχεία του 9μήνου του 2020 τα συνολικά ασφάλιστρα της Εθνικής Ασφαλιστικής ανήλθαν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ (740 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2019) και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 53,7 εκατ. ευρώ. 

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής την τιμή με βάση την οποία την έχει αποτιμήσει στα βιβλία της, δηλαδή τα 440 εκατ. ευρώ για το 80% (το 100% έχει αποτιμηθεί στα 550 εκατ. ευρώ) και ζητούμενο είναι οι επιμέρους όροι της συμφωνίας, να μην οδηγούν σε μείωση της παρούσας αξίας του τιμήματος. Έχει προηγηθεί ήδη από τα τέλη του 2019 πρόβλεψη για την απομείωση της αξίας της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά 500 εκατ. ευρώ, κίνηση που ερμηνεύτηκε και ως προσπάθεια της διοίκησης της ΕΤΕ να διευκολύνει την πώληση μετά από άλλες δύο απόπειρες κατά το παρελθόν που είχαν αποτύχει. 

Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με το CVC, η Εθνική Ασφαλιστική θα πρέπει να οδηγηθεί σε δημόσια εγγραφή με τη διάθεση του 51% σε πρώτη φάση στο Χρηματιστήριο, ποσοστό που με βάση τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Τράπεζα έναντι της DG Comp θα πρέπει να φτάσει το 75% σε επόμενη φάση. Το σενάριο αυτό αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί, αποτελεί την έσχατη λύση στο βαθμό που δεν εξασφαλίζει την πώληση της εταιρείας στην επιδιωκόμενη τιμή.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News