Business & Finance Τετάρτη 6/01/2021, 17:17
ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα 350 μονάδων για τον Dow Jones, στο +1% η Ευρώπη

Κέρδη άνω του 1% στην Ευρώπη

Άλμα 350 μονάδων για τον Dow Jones, στο +1% η Ευρώπη

Άλμα 350 μονάδων καταγράφει ο Dow Jones στην εκκίνηση της Wall Street, με τους επενδυτές να προεξοφλούν την εκλογική επικράτηση των Δημοκρατικών υποψήφιων στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζιας.

Εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο, τότε οι Δημοκρατικοί, για πρώτη φορά μετά το 2009, θα ελέγχουν τόσο τη Γερουσία όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με αποτέλεσμα ο Τζο Μπάιντεν να έχει την ευχέρεια να εφαρμόσει απρόσκοπτα την οικονομική του πολιτική.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 362 μονάδες ή κατά 1,19% και διαμορφώνεται στις 30.753 μονάδες, ενώ κέρδη της τάξης του 0,55% παρουσιάζει και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500.

Στον αντίποδα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 0,70% ή κατά 90 μονάδες και διολισθαίνει στις 12.733 μονάδες. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, ενισχύεται άνω του 1%.

Μία ολική επικράτηση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα επιφέρει δύο αποτελέσματα.

  • Αφενός την επιβολή υψηλότερων εταιρικών φόρων και αυστηρότερων κανονιστικών πλαισίων.
  • Αφετέρου την υλοποίηση ενός πιο «επιθετικού» προγράμματος δημοσιονομικής τόνωσης, στηρίζοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία.

Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ενός οι δείκτης Dow Jones και S&P 500 ενισχύονται χάρη στις προσδοκίες περαιτέρω δημοσιονομικής στήριξης, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί, υπό τον φόβο αυστηροποίησης του εποπτικού ελέγχου και αύξησης των φόρων.

Χαρακτηριστικά, τόσο η μετοχή της Apple όσο και η μετοχή της Facebook καταγράφουν απώλειες άνω του 2%.

«Το μοτίβο της αντίδρασης προσομοιάζει αυτό που περιμέναμε στις εκλογές του Νοεμβρίου, εφόσον επικρατούσε το σενάριο του “μπλε κύματος” (σ.σ. νίκη του Τζο Μπάιντεν, νίκη των Δημοκρατικών σε Γερουσία και Βουλή)» εξηγεί χαρακτηριστικά ο Τζον Χάρντι, αναλυτής της Saxo Bank.

«Οι αγορές αποκρυσταλλώνουν το τι σημαίνει μια νίκη των Δημοκρατικών για την οικονομική ανάκαμψη» επισημαίνει, από την πλευρά του, ο Πίτερ Ροσενστρέιχ, αναλυτής της Swissquote Bank. «Αναμένουμε αύξηση της δημοσιονομικής τόνωσης και των δαπανών για υποδομές, η οποία θα επιφέρει μια κυκλική αύξηση των μετοχών. Οι τεχνολογικές δεν θα ωφεληθούν τόσο πολύ κι αυτό σχετίζεται με τις ήδη “τεντωμένες” διακυμάνσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, παρά την κρίση του κορωνοϊού, κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αξιοποιώντας στο έπακρον τόσο το «χαλαρό» κανονιστικό πλαίσιο ελέγχου της κυβέρνησης Τραμπ όσο και τις μεγάλες προοπτικές από τη ραγδαία εξέλιξη του κλάδου.

Κέρδη άνω του 1% στην Ευρώπη

Σημαντικά κέρδη καταγράφονται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να σημειώνουν άνοδο άνω του 1%, χάρη στις προσδοκίες επικράτησης των Δημοκρατικών στην κούρσα της Τζόρτζια.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο +1,34%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +3,48%, ο γαλλικός CAC 40 στο +1,23% και ο ιταλικός FTSE MIB στο +2,24%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,31% στις 406 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να διαμορφώνεται στο +4,7%.

Παράλληλα, στο θετικό κλίμα συμβάλλει και η σημερινή έγκριση του εμβολίου της Moderna από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), αλλά και οι πληροφορίες περί αύξησης των εμβολίων των Pfizer – BioNTech, με στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμού των Ευρωπαίων.

Αντίθετα, μερική απογοήτευση προκλήθηκε από την επίδοση της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της Ευρωζώνης, όπου ο δείκτης υπηρεσιών ΡΜΙ διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 49,1 έναντι 49,8 της αρχικής εκτίμησης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News