Business & Finance Σάββατο 5/12/2020, 15:37
BUSINESS & FINANCE

Τι ακολουθεί μετά τα νέα ρεκόρ της Wall Street

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τη μεσοπρόθεσμη κίνηση

Τι ακολουθεί μετά τα νέα ρεκόρ της Wall Street

Από τις εξελίξεις γύρω από το προωθούμενο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, ύψους 900 δισ. δολαρίων, θα εξαρτηθεί η μεσοπρόθεσμη πορεία των αμερικανικών αγορών, όπως παραδέχονται οι αναλυτές, μία ημέρα μετά τα νέα ιστορικά ρεκόρ της Wall Street.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε να καταλήξουν σε άμεση συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην ανάσχεση των συνεπειών του β’ κύματος της πανδημίας.

Οι διαπραγματεύσεις, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι προσκρούουν στις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι ζητούν ένα μικρότερο πακέτο βοήθειας. Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί επιμένουν στα 900 δισ. δολάρια. 

Πιέζει ο χρόνος

«Εάν υπάρξει συμφωνία, αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα χρήματα (σ.σ. του πρώτου πακέτου) την Παρασκευή. Το Κογκρέσο θα πρέπει να βρει ένα νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο» εξηγεί o Μάικ Σουμάχερ, αναλυτής της Wells Fargo. 

Αυτό που «καίει» περισσότερο τους Αμερικανούς είναι η έκτακτη χρηματοδότηση των εκατομμυρίων ανέργων, τα επιδόματα των οποίων αναμένεται να σταματήσουν στα τέλη Δεκεμβρίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης.

Όπως είναι φυσικό, οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών έχουν προκαλέσει έντονο σκεπτικισμό στην αμερικανική αγορά, η οποία περιμένει ένα νέο deal προκειμένου να κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

«Το δημοσιονομικό πακέτο αποτελεί έναν θετικό καταλύτη, ακόμη κι αν το ύψος του είναι μικρότερο των 900 δισ. δολαρίων» σημειώνει, από την πλευρά του, ο Αρτ Χόγκαν, αναλυτής της National Securities.

Αυξάνεται το κόστος του αμερικανικού χρέους

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι αμερικανικοί δείκτες παρουσίασαν νέα ισχυρά κέρδη, κάτι το οποίο συνοδεύτηκε κι από αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Κι αυτό, διότι οι επενδυτές θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί θα καταλήξουν σε συμφωνία για το δημοσιονομικό πρόγραμμα. Και περισσότερες δαπάνες σημαίνουν περισσότερες εκδόσεις χρέους, κάτι το οποίο οδηγεί σε αύξηση τις αποδόσεις των ομολόγων.

Την Παρασκευή, ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,97%, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και είχαν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις για το πρώτο πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης.

Από την πλευρά τους, οι δείκτες της Wall Street αποχαιρέτισαν την εβδομάδα με κέρδη άνω του 1%, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να κλείνει στο επίπεδο ρεκόρ των 3.699 μονάδων. Σε νέα ρεκόρ τερμάτισαν χθες και ο βιομηχανικός Dow Jones (30.318 μονάδες), αλλά και ο τεχνολογικός Nasdaq (12.464 μονάδες).  

Ο ρόλος των εμβολίων

Καταλυτικές για την εφεξής πορεία της αμερικανικής αγοράς είναι και οι εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου κατά της Covid-19, με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων να συνεδριάζει την Πέμπτη, προκειμένου να εγκρίνει την έκτακτη χρήση του εμβολίου των Pfizer- BioNTech. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει έγκριση και του εμβολίου της Moderna.

Έτσι, οι επιστήμονες θεωρούν ότι σε πρώτη φάση, θα μπορούσαν να εμβολιαστούν έως και 20 εκατ. Αμερικανοί. Όμως, το μείζον ερώτημα συνίσταται πλέον στο πώς ακριβώς θα γίνει η μεταφορά, η αποθήκευση και η διανομή των εμβολίων, κάτι το οποίο δημιουργεί ορισμένες πηγές μεταβλητότητας στην αμερικανική αγορά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News