Business & Finance Τετάρτη 6/01/2021, 15:20
BUSINESS & FINANCE

Πάνω από το 1% η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων

Eν μέσω των σεναρίων περί πλήρους ελέγχου του Κογκρέσου από το κόμμα των Δημοκρατικών

Πάνω από το 1% η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων

Πάνω από το επίπεδο του 1% -για πρώτη φορά από τον Μάρτιο- κινείται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, εν μέσω των σεναρίων περί πλήρους ελέγχου του Κογκρέσου από το κόμμα των Δημοκρατικών, κάτι το οποίο αναμένεται να επιφέρει νέο κύμα δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, εφόσον οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια επαληθευτούν, τότε αυτό σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν τόσο τη Γερουσία όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προλειαίνοντας το έδαφος για την έγκριση ενός ακόμη πιο «επιθετικού» σχεδίου δημόσιων δαπανών.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως είναι φυσικό, θα οδηγήσει σε τόνωση τόσο της οικονομικής ανάκαμψης όσο και του πληθωρισμού, γεγονός το οποίο ήδη επηρεάζει αρνητικά τις διακυμάνσεις του αμερικανικού ομολόγου, όπως και του αμερικανικού νομίσματος. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μια περαιτέρω δημοσιονομική τόνωση θα σηματοδοτήσει περισσότερες εκδόσεις ομολόγων και άρα, υψηλότερες αποδόσεις στα μακρά ωρίμανσης ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Άλλωστε, περισσότερες δημόσιες δαπάνες σημαίνουν μεγαλύτερη ανάγκη για χρέος και μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, κάτι το οποίο ανεβάζει το κόστος δανεισμού.

Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα προσεγγίσει κατά μέσο όρο το 2% εντός της προσεχούς 10ετίας, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018.

«Το μοτίβο της αντίδρασης προσομοιάζει αυτό που περιμέναμε στις εκλογές του Νοεμβρίου, εφόσον επικρατούσε το σενάριο του “μπλε κύματος” (σ.σ. νίκη του Τζο Μπάιντεν, νίκη των Δημοκρατικών σε Γερουσία και Βουλή)» εξηγεί χαρακτηριστικά ο Τζον Χάρντι, αναλυτής της Saxo Bank.

Τελειώνει το ράλι της τεχνολογίας;

Ταυτόχρονα, οι αναλυτές θεωρούν ότι ένα Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, θα επιφέρει αυστηρότερο έλεγχο επί των τεχνολογικών κολοσσών, κάτι το οποίο με τη σειρά του θα προκαλέσει αναταράξεις στις χρηματιστηριακές επιδόσεις μιας σειράς μετοχών του κλάδου, όπως της Facebook, της Google κ.α.

«Οι αγορές αποκρυσταλλώνουν το τι σημαίνει μια νίκη των Δημοκρατικών για την οικονομική ανάκαμψη» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Πίτερ Ροσενστρέιχ, αναλυτής της Swissquote Bank. «Αναμένουμε αύξηση της δημοσιονομικής τόνωσης και των δαπανών για υποδομές, η οποία θα επιφέρει μια κυκλική αύξηση των μετοχών. Οι τεχνολογικές δεν θα ωφεληθούν τόσο πολύ κι αυτό σχετίζεται με τις ήδη “τεντωμένες” διακυμάνσεις» εξηγεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, παρά την κρίση του κορωνοϊού, κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αξιοποιώντας στο έπακρον τόσο το «χαλαρό» κανονιστικό πλαίσιο ελέγχου της κυβέρνησης Τραμπ όσο και τις μεγάλες προοπτικές από τη ραγδαία εξέλιξη του κλάδου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News