Κόσμος Τετάρτη 6/01/2021, 17:20
ΗΠΑ

Προς πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου οι Δημοκρατικοί

Εν αναμονή του τελικού αποτελέσματος

Προς πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου οι Δημοκρατικοί

Προς τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου (Βουλή Αντιπροσώπων + Γερουσία) οδεύουν οι Δημοκρατικοί, καθώς όλες οι ενδείξεις προαναγγέλλουν την επικράτηση των δύο υποψηφίων τους στις κρίσιμης σημασίας επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζιας.

Παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα, ο πάστορας Ράφαελ Γόρνοκ φαίνεται ότι αναδεικνύεται νικητής στη «μάχη» για τη μία από τις δύο έδρες στη Γερουσία, ενώ πολύ κοντά στην εκλογή του βρίσκεται και ο Τζον Όσοφ, έτερος υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Εφόσον τελικά, οι δύο Δημοκρατικοί κερδίσουν την αμφίρροπη μάχη, τότε ο Τζο Μπάιντεν θα έχει πολλους λόγους για να χαμογελάει, καθώς θα έχει με το μέρος του το σύνολο του νομοθετικού σώματος.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να εφαρμόσει με μεγαλύτερη ευκολία το κυβερνητικό του πρόγραμμα, καθώς και να προχωρήσει το σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης, με στόχο την στήριξη της ασθμαίνουσας οικονομίας.

Τι συμβαίνει μέχρι στιγμής

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, τόσο το δίκτυο US TV όσο και το Associated Press έχουν κηρύξει ως πρώτο νικητή των δύο παράλληλων αναμετρήσεων τον Γόρνοκ, ο οποίος -εκτός απροόπτου- θα καταστεί ο πρώτος μαύρος Γερουσιαστής της Τζόρτζια και ο μόλις 11ος μαύρος Γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Γερουσίας, οι Δημοκρατικοί χρειάζονται και την δεύτερη έδρα της πολιτείας, την οποία διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις ο Τζον Όσοφ.

Εφόσον τελικά, όμως, ο Όσοφ ηττηθεί, τότε οι Ρεπουμπλικανοί θα διατηρήσουν για ακόμη μία διετία -έως τις επόμενες εκλογές- τον έλεγχο της Γερουσίας, βάζοντας «δύσκολα» στον Τζο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Δημοκρατικοί έχουν να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής από το 2009, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. 

Αυτή την στιγμή, ο Γόρνοκ προηγείται με 50,6% έναντι 49,4% της απερχόμενης Γερουσιάστριας των Ρεπουμπλικανών, Κέλλι Λόφλερ, ενώ ο Όσοφ λαμβάνει το 50,2% των ψήφων έναντι 49,8% του Ντέιβιντ Περντό.

Στις επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν επειδή τον Νοέμβριος κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 50%, συμμετείχαν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, δηλαδή το 40% των εγγεγραμμένων ψηφόφορων της πολιτείας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, AP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News