Business & Finance Τετάρτη 6/01/2021, 16:15
BUSINESS & FINANCE

Σε χαμηλό τριών ετών το δολάριο

Σε χαμηλό έξι ετών έναντι του φράγκου

Σε χαμηλό τριών ετών το δολάριο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών υποχωρεί σήμερα το δολάριο, καθώς οι αγορές προεξοφλούν επικράτηση των Δημοκρατικών στις εκλογές της Τζόρτζια, εξέλιξη η οποία εφόσον επιβεβαιωθεί θα σηματοδοτήσει την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου του Κογκρέσου (Βουλή + Γερουσία).

Ένα Κογκρέσου ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με τους αναλυτές, προλειαίνει το έδαφος για μια «επιθετικότερη» δημοσιονομική τόνωση, η οποία θα παράσχει νέα καύσιμα στην αγορά των μετοχών.

Σε γενικές γραμμές, άλλωστε, οι επενδυτές θεωρούν ως «θετικό σενάριο» την επικράτηση των Δημοκρατικών, καθώς θα συμβάλλουν στην περαιτέρω στήριξη της ασθμαίνουσας αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, ένα μεγαλύτερο πακέτο δημόσιων δαπανών συνιστά αρνητική εξέλιξη για τα ομόλογα και το δολάριο, τα οποία αναμένεται να επηρεαστούν δυσμενώς από τη διεύρυνση των δημοσιονομικών και εμπορικών ελλειμμάτων.

Σε χαμηλό έξι ετών έναντι του φράγκου

Υπό αυτό το πλαίσιο, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2018 έναντι του κοινού νομισματικού καλαθιού, ενώ βουλιάζει σε χαμηλό έξι ετών έναντι του ελβετικού φράγκου (0,87585).

«Το μοτίβο της αντίδρασης προσομοιάζει αυτό που περιμέναμε στις εκλογές του Νοεμβρίου, εφόσον επικρατούσε το σενάριο του “μπλε κύματος” (σ.σ. νίκη του Τζο Μπάιντεν, νίκη των Δημοκρατικών σε Γερουσία και Βουλή)» εξηγεί χαρακτηριστικά ο Τζον Χάρντι, αναλυτής της Saxo Bank.

Το ευρώ, από την πλευρά του, ενισχύεται κατά 0,3% και διαμορφώνεται στο 1,2335, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Οι προσδοκίες για το 2021

Άλλωστε, ο Ντέρεκ Χάλπενι, επικεφαλής της MUFG, θεωρεί ότι το ευρώ θα μπορούσε να φθάσει έως το 1,28 δολάριο εντός του 2021, χάρη στην σταδιακή αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η Έλσα Λίγκνος, αναλύτρια της RBC Capital Markets, θεωρεί ότι η δημοσιονομική τόνωση στις ΗΠΑ δεν αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το δολάριο.

Κι αυτό διότι -όπως επισημαίνει- οι μεγάλες δαπάνες στον τομέα των υποδομών θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δολάριο, ιδίως έναντι όσων αναδυόμενων νομισμάτων δεν εξαρτώνται από το πετρέλαιο ή άλλα εμπορεύματα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News