Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 16:44
WALL STREET

Ρεκόρ με το «καλημέρα» για Dow – S&P 500

Ρεκόρ με το «καλημέρα» για Dow – S&P 500

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται με το «καλημέρα» ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, δίνοντας συνέχεια στην ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η οποία εδράζεται στην αισιοδοξία για άμεση συμφωνία επί του νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης, ύψους 900 δισ. δολαρίων.

Λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,40% και διαμορφώνεται στις 30.292, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Σε αχαρτογράφητα επίπεδα κινείται και ο S&P 500, ο οποίος καταγράφει αύξηση κατά 0,14% στις 3.706 μονάδες. Από την πλευρά του, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί οριακά κατά 0,10% στις 12.568 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. 

Η νέα ανοδική εκκίνηση, παρά το περιορισμένο εύρος της, αποδίδεται στην χθεσινή παρουσίαση του προσχεδίου του πακέτου δημοσιονομικής στήριξης, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία και το υπουργείο Οικονομικών (σ.σ. δηλαδή την κυβέρνηση Τραμπ).

H επίτευξη οριστικής συμφωνίας εκκρεμεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα, καθώς το ισχύον πρόγραμμα στήριξης εκπνέει εντός του Δεκεμβρίου, γεγονός το οποίο αφήνει χωρίς στήριξη εκατομμύρια ανέργους από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι προοπτικές ενός συμβιβασμού έχουν αυξηθεί, σχολιάζει ο Πίτερ Καρντίγιο, αναλυτής της Spartan Capital Securities.

Κι όλα αυτά, ενώ οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες τη χειρότερη ημέρα, όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.  Μόλις τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, η χώρα έχει σημειώσει πάνω από 1 εκατομμύριο κρούσματα, με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται σε 15 εκατ. περιστατικά Covid-19. Όμως, οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας εν μέρει «εξουδετερώνονται» από την αισιοδοξία για άμεση έναρξη των μαζικών εμβολιασμών.

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη

Σε θετικό έδαφος κινούνται σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές, πέραν της αισιοδοξίας για το εμβόλιο κατά της Covid-19, να χαιρετίζουν την έστω και μικρή πρόοδο στο πεδίο του Brexit.  Ο πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια, προκειμένου να αποφευχθεί το «σκληρό» εμπορικό διαζύγιο με την Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει άνοδο κατά 0,42% στις 6.586 μονάδες. Αντίστοιχα, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,86% στις 13.392 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει οριακή αύξηση κατά 0,22% στις 5.572 μονάδες. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 0,60%, αναρριχόμενος στις 395 μονάδες, δηλαδή μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News