Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 20:10
IPO

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για την DoorDash

Έπονται Airbnb, Wish, Affirm και Roblox

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για την DoorDash

«Πρεμιέρα» έκανε σήμερα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η DoorDash, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο του ηλεκτρονικού delivery. Η εταιρεία ξεκίνησε την πορεία στη Wall Street από την τιμή των 102 δολαρίων ανά μετοχή, δηλαδή πάνω από τον στόχο των 90 – 95 δολαρίων.

Ο ενθουσιασμός των επενδυτών ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλος, καθώς από την έναρξη της διαπραγμάτευσης η μετοχή παρουσίασε διψήφια κέρδη, τα οποία αυτή τη στιγμή κυμαίνονται σε άνω του 78%. Η κεφαλαιοποίηση δε ανέρχεται σε πάνω από 38 δισ. δολάρια. 

Η DoorDash ιδρύθηκε το 2013 και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού κατάφερε να διαπρέψει και να αναδειχθεί σε κύρια εταιρεία στον κλάδο του food delivery. 

Άλλωστε, κατά το α’ 9μηνο του 2020, τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 1,9 δισ. δολάρια έναντι 587 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Την ίδια ώρα, οι καθαρές ζημιές περιορίστηκαν σε 149 εκατ. δολάρια από 533 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Η DoorDash, η οποία κατατάσσεται στη 12η θέση της λίστας «Disruptor 50» του CNBC, διαπραγματεύεται στο αμερικανικό ταμπλό με την ένδειξη DASH. 

Μεγαλύτερος μέτοχος είναι η SoftBank, η οποία διατηρεί το 20% των μετοχών, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Sequia, με ποσοστό μετοχών 16%. 

Έπετα συνέχεια στις IPO

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματιστηριακή «πρεμιέρα» της DoorDash αποτελεί την αφετηρία μιας σειράς νέων Αρχικών Δημόσιων Προσφορών (IPO). 

Αύριο θα ακολουθήσει η Airbnb, ενώ την επόμενη εβδομάδα έπονται η εταιρεία e-commerce Wish και η εταιρεία fintech Affirm. Έως τα τέλη του έτους, τέλος, «ντεμπούτο» θα κάνει και η εταιρεία παιδικών video games Roblox. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News