Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 20:31
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή στα κέρδη – Πάνω από τις 30.000 μονάδες ο Dow Jones

Επιστροφή στα κέρδη – Πάνω από τις 30.000 μονάδες ο Dow Jones

Μετά από ένα αναγκαίο διάλειμμα, οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές αγορές φαίνεται ότι επιστρέφουν και πάλι σε θετικό έδαφος, λαμβάνοντας ώθηση από μια σειρά εξελίξεων, όπως οι προσδοκίες για τα εμβόλια κατά της Covid, αλλά και για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ.

Οι δείκτες στη Wall Street, για παράδειγμα, παρά τα αδύναμα στοιχεία της αγοράς εργασίας, αποχαιρετούν με κέρδη την τρέχουσα εβδομάδα, αναρριχόμενοι μάλιστα σε νέα ιστορικά υψηλά.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones βρίσκεται εκ νέου άνω των 30.000 μονάδων, καταγράφοντας άνοδο κατά 0,55% στις 30.151 μονάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται τόσο ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,63%, όσο και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος παρουσιάζει άνοδο κατά 0,68%. Αμφότεροι, άλλωστε, εδώ και μέρες βρίσκονται σε αχαρτογράφητα υψηλά επίπεδα.

Υπό αυτό το πλαίσιο, οι αμερικανικοί δείκτες ετοιμάζονται να εμφανίσουν την τέταρτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε εβδομάδων, με το τρέχον πενθήμερο, ειδικότερα, να κλείνει με κέρδη 0,8% για τον Dow Jones, 1,5% για τον S&P 500 και 2% για τον Nasaq.

Οι παράγοντες – κλειδιά

Κι αυτό, παρά τα σημερινά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία επιβεβαίωσαν τη δημιουργία μόλις 245.000 νέων θέσεων εργασίας τον Νοέμβριο έναντι των εκτιμήσεων για 440.000. Πάντως, ο δείκτης ανεργίας βελτιώθηκε από το 6,9% στο 6,7% -το χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όσον αφορά το μέτωπο της Covid-19, οι αμερικανικές φαρμακευτικές αρχές αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να ανάψουν το πράσινο φως στην έκτακτη χρήση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, προλειαίνοντας το έδαφος για άμεση έναρξη των μαζικών εμβολιασμών, ακόμη και εντός του έτους.

Την ίδια ώρα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, ύψους περίπου 900 εκατ. δολαρίων, το οποίο -σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς- αναμένεται να αποτελέσει τη βάση μιας ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης εντός του 2021.

Θετικό κλίμα και στην Ευρώπη

Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να τερματίζουν σε θετικό έδαφος την Παρασκευή, βάζοντας ένα προσωρινό τέλος στην αστάθεια των προηγούμενων ημερών.

Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,59 και τις 394 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 3,1%. Άλλωστε, χθες, η σύνοδος του OPEC+ κατέληξε σε συμφωνία για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.

Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές της Γηραιάς Ηπείρου, σε κάθε περίπτωση, επηρεάζονται και από το κλίμα στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, με τις δύο πλευρές να ευελπιστούν σε μια συμφωνία έστω και την ύστατη στιγμή, προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό εμπορικό διαζύγιο.

Μια τέτοια εξέλιξη, εξάλλου, η οποία θεωρείται δυσμενές σενάριο για τις αγορές, θα σηματοδοτήσει την επιβολή δασμών και επιπλέον χρεώσεων στο εμπόριο του Ην. Βασιλείου με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News