Πολιτική Τετάρτη 17/03/2021, 16:16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης στο CNN: Θα είμαστε ανοιχτοί το καλοκαίρι – Περιμένουμε αύξηση των ταξιδιών

Προσδοκία για επιπέδωση της καμπύλης των νέων κρουσμάτων

Κ. Μητσοτάκης στο CNN: Θα είμαστε ανοιχτοί το καλοκαίρι – Περιμένουμε αύξηση των ταξιδιών

Αισιόδοξος για τις ροές τουριστών το καλοκαίρι εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CNN, λίγες ώρες μετά την παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν για το διαβατήριο εμβολιασμών.

«Περιμένω αύξηση στα ταξίδια το καλοκαίρι. Εξαρτώμαστε πολύ από τον τουρισμό και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε ασφαλή τα ταξίδια. Θα είμαστε ανοιχτοί το καλοκαίρι» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ εξαρτημένοι από τον τουρισμό, περιμένουμε καλύτερη τουριστική σεζόν το καλοκαίρι, έχουμε όλα τα απαραίτητα πρωτοκολλά για να έχουν μια καλή εμπειρία στη χώρα μας».

Ειδική μνεία έκανε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα διαθέτει έναν από τους καλύτερους ρυθμούς εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε δε, ότι οι εμβολιασμοί της AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά, με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στην κούραση των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα. «Περιμένω σύντομα επιπέδωση του τρέχοντος κύματος της πανδημίας, πρέπει να φερθούμε έξυπνα με τη χαλάρωση των μέτρων» σχολίασε, χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, προανήγγειλε ανακοινώσεις τις επόμενες 48 ώρες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ της σταδιακής απελευθέρωσης της οικονομίας και της προστασίας της υγείας. 

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό

Το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό», σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, θα χορηγείται σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Covid-19, σε όσους έχουν μολυνθεί και έχουν αποκτήσει αντισώματα, και σε όσους διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ ελέγχου.

Το «διαβατήριο» θα εκδίδεται δωρεάν και θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή ή σε χαρτί. Θα ισχύει σ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε., για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. και τις οικογένειές τους -ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους- και θα γίνεται επίσης δεκτό στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Κ. Μητσοτάκης στο CNN: Θα είμαστε ανοιχτοί το καλοκαίρι – Περιμένουμε αύξηση των ταξιδιών-1

Κεντρικό σημείο του πιστοποιητικού θα είναι το «QR code», το οποίο θα διασφαλίζει την ασφάλεια και την αυθεντικότητα του εγγράφου. Σ’ αυτό θα περιλαμβάνονται μόνο απαραίτητες πληροφορίες, όπως η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης κ.α.

Η Ε.Ε. στοχεύει να έχει ολοκληρώσει τις τεχνικές εργασίες για το πρόγραμμα εντός των επόμενων τριών ετών, ενώ σκοπεύει να συνεργαστεί και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ώστε το πιστοποιητικό να αναγνωρίζεται και εκτός της Ευρώπης.

Οι οριστικές αποφάσεις της Κομισιόν, πάντως, θα ληφθούν προς τον Μάιο, καθώς για την υλοποίηση του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Ωστόσο, προς το παρόν, δεν είναι βέβαιη η έγκρισή του, καθώς αρκετές χώρες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις, επικαλούμενες διακρίσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες. 

Διαβάστε ΕΔΩ την παρουσίαση της Κομισιόν

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News