Κόσμος Τετάρτη 17/03/2021, 15:50
ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca: Ο ΠΟΥ προτείνει συνέχιση των εμβολιασμών

Τις επόμενες ημέρες οι οριστικές αποφάσεις

AstraZeneca: Ο ΠΟΥ προτείνει συνέχιση των εμβολιασμών

Τη συνέχιση των εμβολιασμών της AstraZeneca πρότεινε η Επιτροπή Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αιτιολογώντας την προκαταρκτική της απόφαση με το επιχείρημα ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

«Η Επιτροπή Ασφάλειας του ΠΟΥ αξιολογεί προσεκτικά τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το εμβόλιο της AstraZeneca. Μόλις η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, θα δημοσιευθούν αμέσως τα ευρήματα στο κοινό» έσπευσε να προσθέσει, σε επίσημη ανακοίνωσή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων κατέληξε χθες και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), καλώντας τις χώρες-μέλη να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η σύσταση του ΠΟΥ όσο και η σύσταση του EMA είναι προκαταρκτική, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Μέχρι χθες, πάντως, συνολικά 14 χώρες της Ευρώπης, εκ των οποίων οι 13 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν αναστείλει προσωρινά τη χορήγηση του σκευάσματος της AstraZeneca, κατόπιν περίπου 40 περιστατικών θρομβώσεων σε εμβολιασμένους πολίτες.

Στην Ελλάδα, η χορήγηση του εμβολίου συνεχίζεται κανονικά, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, παραπέμποντας στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News