Κόσμος Δευτέρα 7/12/2020, 21:28
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Ο ΠΟΥ δεν θεωρεί υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του Covid-19

Ο ΠΟΥ δεν θεωρεί υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του Covid-19

Δεν θεωρεί υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με εξαίρεση κάποια συγκεκριμένα επαγγέλματα και πληθυσμιακές ομάδες, διαμηνύοντας ότι το πιο σημαντικό είναι να εξηγηθούν καλύτερα τα «οφέλη» των εμβολίων.

Η άφιξη των εμβολίων είναι «θετικό νέο», όπως ανέφερε o επικεφαλής του ΠΟΥ για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών, Μάικ Ράιαν, υποδεικνύοντας ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν οι χώρες επιχείρησαν να καταστήσουν υποχρεωτικά ορισμένα εμβόλια, αυτό δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αντ΄αυτού, θεωρεί πιο αποτελεσματικές ενημερωτικές καμπάνιες και τη διάθεση εμβολίων σε ομάδες προτεραιότητας, όπως οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και οι ηλικιωμένοι, καθώς ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων από την Covid-19 έχει φτάσει πλέον τα 1,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters. «Είναι πολύ καλύτερο να παρουσιάζουμε στους ανθρώπους δεδομένα, να παρουσιάζουμε στους ανθρώπους τα οφέλη και να τους αφήνουμε να αποφασίζουν μόνοι τους, στα πλαίσια λογικής», πρόσθεσε ο Ράιαν.

Ακόμα και αν αναπτύχθηκαν εμβόλια, η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, προσέθεσε, καθότι πολλά εμβόλια για άλλες ασθένειες βελτιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, κάλεσε χώρες που σκοπεύουν να «χορηγήσουν εμβόλια τις επόμενες εβδομάδες και μήνες» να «εμβολιάσουν κατά προτεραιότητα όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη» επειδή ο αριθμός των εμβολίων θα είναι αρχικά περιορισμένος.

Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ συνιστά τον εμβολιασμό αρχικά των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης και εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου λόγω της ηλικίας τους.

Για να εμποδίσει τις πλουσιότερες χώρες να αγοράσουν όλες τις δόσεις εμβολίων που κατά τους πρώτους μήνες θα είναι διαθέσιμες μόνο σε περιορισμένες ποσότητες, ο ΠΟΥ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό που ονομάζεται ACT-Accelerator, ο οποίος θα πρέπει να καθιστά δυνατή τη δίκαιη διανομή του εμβολίου και άλλων πιθανών θεραπειών. Αλλά για αυτό χρειαζόμαστε 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια αμέσως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που εξέφραση τη λύπη του για την έλλειψη χρημάτων.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News