Κόσμος Τρίτη 1/12/2020, 09:56
ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Αδιάκοπη μάχη με τα βλέμματα στην «κούρσα» για το εμβόλιο

Κορωνοϊός: Αδιάκοπη μάχη με τα βλέμματα στην «κούρσα» για το εμβόλιο

Με τα βλέμματα του κόσμου στραμμένα στις ενθαρρυντικές εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων, συνεχίζεται η αδιάκοπη «μάχη» του πλανήτη με την πανδημία. Σύμφωνα με τον «χάρτη» της πανδημίας που έχει καταρτίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέχρι χθες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασαν τα 62.363.527 ενώ οι θάνατοι ανήλθαν σε 1.456.687.

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε χθες ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βρει το πώς ξεκίνησε η πανδημία, επισημαίνοντας πως η γνώση για τις απαρχές της είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος για μελλοντικά ξεσπάσματα.

Στο μέτωπο της παρασκευής εμβολίων, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε τη Δευτέρα την κατάθεση αίτησης για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές σήμερα με βάση τα συνολικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που δείχνουν ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,1% και δεν υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά του.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο πολύ υψηλής αποτελεσματικότητας. Τώρα πλέον έχουμε τα αποτελέσματα για να το αποδείξουμε», δήλωσε ο δρ Ταλ Ζακς, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Moderna. «Περιμένουμε ότι θα έχουμε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή της επιδημίας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση της Moderna ακολουθεί την ανακοίνωση των BioNTech/Pfizer ότι το εμβόλιό τους, το οποίο χρησιμοποιεί την νέα τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA) όπως και της Moderna, έχει αποτελεσματικότητα 95%. Η Pfizer έχει ήδη καταθέσει αίτηση για επείγουσα έγκριση, γεγονός που της δίνει προβάδισμα μίας εβδομάδας απέναντι στην Moderna. Εκτός της αίτησης προς τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, η εταιρεία θα καταθέσει αίτηση για υπό όρους έγκριση και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει την κυλιόμενη εξέταση των στοιχείων.

Και τα δύο εμβόλια έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την προβλεπόμενη και πολύ μεγαλύτερη από το 50% που έχει θέσει ως κατώτατο όριο ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων. Ανεξάρτητοι σύμβουλοι του FDA θα συνέλθουν στις 17 Δεκεμβρίου για να εξετάσουν τα δεδομένα της έρευνας της Moderna και να καταθέσουν τις εισηγήσεις του προς τον Οργανισμό. Θα έχει προηγηθεί ανάλογη σύσκεψη στις 10 Δεκεμβρίου για το εμβόλιο των BionTech/Pfizer.

Μόλις λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση, η Moderna αναμένει ότι το εμβόλιό της θα μεταφερθεί σε καθορισμένα σημεία διανομής στις ΗΠΑ μέσω της Operation Warp Speed και της McKesson Corp, εταιρείας διανομής φαρμάκων που συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση.

ΗΠΑ: Ίσως και πριν τα Χριστούγεννα ο εμβολιασμός

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα. «Μπορεί να δούμε και τα δύο αυτά εμβόλια να φτάνουν στους πολίτες πριν τα Χριστούγεννα», ανέφερε μιλώντας στο δίκτυο CBS. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δώσει τα εμβόλια στις πολιτείες οι οποίες θα αποφασίσουν πώς θα διανεμηθούν.

Ο ίδιος σημείωσε πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σημειωθεί άνοδος των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, λόγω της Γιορτής των Ευχαριστιών, καθώς ο αριθμός των Αμερικανών που ταξίδεψαν μέσω των αεροδρομίων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Μαρτίου.

«Καμπανάκι» Μέρκελ για τρίτο κύμα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη διάρκεια του χειμώνα, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στους πολίτες να είναι «πάρα πολύ προσεκτικοί».

Σε τηλεδιάσκεψη με στελέχη της αστυνομίας, η καγκελάριος επισήμανε ότι «αν δεν προσέξουμε, θα βρεθούμε αμέσως στο επόμενο κύμα» σημειώνοντας ότι ο χειμώνας είναι πιο επικίνδυνος. «Πρέπει να αντέξουμε αυτούς τους χειμερινούς μήνες» είπε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News