Κόσμος Τρίτη 16/03/2021, 15:37
ΚΟΣΜΟΣ

EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Υπερτερούν τα οφέλη των κινδύνων

EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Υπερτερούν τα οφέλη των κινδύνων

Τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid19 εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργνισμός Φαρμάκου (EMA). 

H ανακοίνωση αυτή έρχεται την ώρα που 14 ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποφασίσει να αναστείλουν προσωρινά τη χορήγησή του για προληπτικούς λόγους, ύστερα από περιστατικά θρομβώσεων. O ΕΜΑ συνεχίζει την έρευνά του και η οριστική απόφασή του αναμένεται την Πέμπτη. 

«Παραμένουμε  σταθερά πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19, με τον συνδεόμενο με αυτήν κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, Εμερ Κουκ. 

Εξήγησε ότι ο οργανισμόςπραγματοποιεί έρευνα αξιολογώντας κάθε ένα από τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί, και τα οποία είναι πολύ σπάνια, αλλά τόνισε πως 
δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων. Πρόσθεσε δε ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.  «Αυτήν την στιγμή, τίποτε δεν δείχνει ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό. Δεν μνημονεύονται στις κλινικές δοκιμές και δεν καταγράφονται ως γνωστές και αναμενόμενες παρενέργειες», σημείωσε. 

Στην Ελλάδα η χορήγηση του εμβολίου συνεχίζεται κανονικά. Τη συνέχιση αποφάσισε ομόφωνα το μεσημέρι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, παρά τις αποφάσεις άλλων χωρών που επικαλούνταν τα περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασμένους πολίτες.

«Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, παραπέμποντας στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Την σχετική απόφαση είχε προαναγγείλει από το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είχε επιβεβαιώσει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί κανονικά έως ότου υπάρξει αντίθεση απόφαση από τον ΕΜΑ. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News