Κόσμος Τετάρτη 17/03/2021, 12:04
ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο πίσω έχει μείνει η Ευρώπη στους εμβολιασμούς;

Πόσο πίσω έχει μείνει η Ευρώπη στους εμβολιασμούς;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερηφανεύεται για την ικανότητά της να βγαίνει πιο δυνατή από κάθε κρίση. Η χαοτική εκστρατεία εμβολιασμού ίσως αποδειχθεί η εξαίρεση στον κανόνα αυτό, σχολιάζει καυστικά το Bloomberg. 

Η κίνηση αρκετών χωρών να αναστείλουν τη χορήγηση του εμβοίου της AstraZeneca- ενάντια στη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων- εκθέτει κενά στο σύστημα συνεργασίας που απειλούν να αποδυναμώσουν την Ε.Ε. πολιτικά και οικονομικά. Σύμφωνα με αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους οι αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων από την Κοπεγχάγη έως τη Ρώμη ελήφθησαν χωρίς τον όποιο συντονισμό μεταξύ τους ή με τα εκτελεστικά όργανα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Η Ιταλία και η Γαλλία μάλιστα ήδη από το απόγευμα της Τρίτης άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα κρατήσει πολύ η αναστολή και οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά. Αλλά οι επιπτώσεις των μονομερών κινήσεων είναι ήδη αισθητές. 

«Φαίνεται σαν μία αρκετά ασυντόνιστη, παρορμητική απόφαση, που ίσως πηγάζει από πολιτική νευρικότητα» είπε ο Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής του Bruegel, στην τηλεόραση του Bloomberg. Η οριστική απόφαση του EMA αναμένεται την Πέμπτη, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει αφού έχει πληγεί η εμπιστοσύνη. 

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. έχει χορηγήσει 11 δόσεις εμβολίων για την Covid-19 ανά 100 ανθρώπους, έναντι 33 δόσεων στις ΗΠΑ και 39 δόσεων στη Βρετανία. 

Πηγή: Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News