Business & Finance Τετάρτη 17/03/2021, 14:09
BUSINESS & FINANCE

Προειδοποίηση Κομισιόν για «μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων προς Βρετανία

Προειδοποίηση Κομισιόν για «μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων προς Βρετανία

Σαφή προειδοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη να «μπλοκάρει» τις εξαγωγές εμβολίων προς τις χώρες που παράγουν και αυτές δόσεις αλλά δεν στέλνουν αρκετές στην Ευρώπη, εξέδωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας κατά την παρουσίαση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμών. Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαιότητα, τόνισε, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου και παράγονται τα εμβόλια της AstraZeneca.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε το στόχο της Ε.Ε. να έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της έως το τέλος του καλοκαιριού και τόνισε ότι οι BioNTech/Pfizer και Moderna τηρούν τις δεσμεύσεις τους για την προμήθεια εμβολίων. Αντίθετα, η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει μόνο 30 εκατ. δόσεις (έναντι 90 εκατ. που είχε συμφωνήσει) για το πρώτο τρίμηνο και 70 εκατ. δόσεις (από 180 εκατ.) για το δεύτερο τρίμηνο.

Καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινώνεται, ο φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Και εξήγησε ότι τις τελευταίες έξι εβδομάδες, η Ε.Ε. έλαβε 300 αιτήματα εξαγωγών, από τα οποία απέρριψε μόνο ένα, με αποτέλεσμα να εξάγει 41 εκατ. δόσεις προς 33 χώρες.

Η Ευρώπη κάνει καταβάλλει προσπάθεια για να καλλιεργήσει τη διεθνή συνεργασία, όμως πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα και αναλογικότητα, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, βάζοντας στο κάδρο τις χώρες που έχουν σημαντική παραγωγή εμβολίων αλλά δεν κάνουν εξαγωγές προς την Ε.Ε. και εκείνες που έχουν εμβολιάσει πολύ υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού τους.  «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας», σημείωσε ο φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι «όλες  οι επιλογές είναι στο τραπέζι», καθώς  βρισκόμαστε αντιμέτωποι με «την κρίση του αιώνα».

 Όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα για την εξασφάλιση εμβολίων όταν συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Όταν ερωτήθηκε εάν αναφέρεται στην ενεργοποίηση του Άρθρου 122  της ευρωπαϊκής συνθήκης, το οποίο προβλέπει την εφαρμογή έκτακτων μέτρων όταν υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στην προμήθεια συγκεκριμένων προϊόντων, η φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Έτοιμο έως το καλοκαίρι το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό»

Να σώσει την καλοκαιρινή σεζόν στοχεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Κομισιόν πρότεινε και επίσημα σήμερα τη δημιουργία του λεγόμενου «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού», που θα επιτρέψει στον κόσμο να ταξιδεύει ελεύθερα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τον εμβολιασμό του ατόμου που το φέρει, το εάν έχει αναρρώσει από κορωνοϊό και τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού που έχει κάνει.

Η Ε.Ε. στοχεύει να έχει ολοκληρώσει τις τεχνικές εργασίες για το πρόγραμμα μέσα σε τρεις μήνες, ενώ σκοπεύει επίσης να συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ώστε το πιστοποιητικό  να αναγνωρίζεται και εκτός της Ευρώπης.

Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται δωρεάν και θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή ή σε χαρτί.

«Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό δεν θα είναι προϋπόθεση για την ελεύθερη μετακίνηση και δεν θα κάνει οποιαδήποτε διάκριση», τόνισε ο Ντιντιέ Ρέιντερς, σημειώνοντας ότι στόχος είναι «να αποκατασταθεί σταδιακά η ελεύθερη μετακίνηση μέσα στην Ε.Ε. και να αποτραπεί ο κατακερματισμός».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News