Κόσμος Πέμπτη 3/12/2020, 14:17
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Υπέρ ενός e-πιστοποιητικού εμβολιασμού

A dose of the coronavirus disease (COVID-19) vaccination of BioNTech and Pfizer is pictured in this undated handout photo, as Britain became the first western country to approve a COVID-19 vaccine, in Mainz, Germany.  BioNTech SE 2020, all rights reserved/Handout via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.  NO RESALES. NO ARCHIVES

Το στοίχημα της επαναφοράς ταξιδιωτικής δραστηριότητας και τους ασφαλούς ανοίγματος των συνόρων εν μέσω της πανδημίας είναι κρίσιμο όχι μόνο για το μέλλον του παγκόσμου τουρισμού και του κλάδου των αερομεταφορών, αλλά και για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Όμως η ιδέα έκδοσης ενός «πιστοποιητικού ανοσίας» βρίσκει αντίθετο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αντιθέτως, ο ΠΟΥ φαίνεται να τάσσεται υπέρ της ιδέας ηλεκτρονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού(e-vaccination certificate).

Ο ΠΟΥ δεν συστήνει στις χώρες την έκδοση πιστοποιητικών ανοσίας για όσους έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19, αλλά διερευνά την προοπτική να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ανέφερε αξιωματούχος του Οργανισμού, στο πλαίσιο διαδικτυακής ενημέρωσης στη Γενεύη.

«Εξετάζουμε πολύ στενά τη χρήση της τεχνολογίας στην ευρύτερη στρατηγική αντιμετώπισης της νόσου Covid-19, μεταξύ άλλων πώς μπορούμε να συνεργασθούμε με τις χώρες-μέλη προς την κατεύθυνση ενός ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού», ανέφερε ο αξιωματούχος του Οργανισμού.

Την ίδια στιγμή για τον διευθυντή του ΠΟΥ για την περιοχή της Ευρώπης, Χανς Κλούγκε, τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού στη μάχη καταπολέμησης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά οι ποσότητες θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένες και οι χώρες θα πρέπει να ιεραρχήσουν ποιες πληθυσμιακές ομάδες έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό. Όπως διευκρίνισε, επικρατεί ευρεία συναίνεση ότι οι πρώτοι αποδέκτες του εμβολίου πρέπει να είναι οι πολίτες τρίτης ηλικίας και εργαζόμενοι στον κλάδο Υγείας.

Η Βρετανία ενέκρινε χθες το εμβόλιο Covid-19 των Pfizer-BioNTech και είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα αρχίσει το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού.

Ανταλλαγή πληροφοριών για το εμβόλιο ζητεί η E.E.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προσεγγίσει τους εταίρους τους στη Βρετανία, ζητώντας την ανταλλαγή πληροφοριών για την αξιολόγηση του εμβολίου Covid-19 της Pfizer, ανέφερε ειδικός του ΠΟΥ.

Οι αρχές σε ΗΠΑ και Ε.Ε. εξετάζουν τα ίδια στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Pfizer, δεν έχουν όμως ακόμη δώσει το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του.

Mάλιστα, η ταχύτατη έγκριση του εμβολίου των Pfizer / BionTech από την αρμόδια βρετανική αρχή έγινε αντικείμενο επικρίσεων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου που τη θεωρεί πολύ βιαστική.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News