ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το σκεπτικό πίσω από τα νέα μέτρα 

Το σκεπτικό πίσω από τα νέα μέτρα 

Παρά το γεγονός πως υπήρξαν φωνές που τάχθηκαν υπέρ ενός νέο «καθολικού τύπου Μαρτίου» lockdown, τελικά προκρίθηκε η λύση μίας πιο «ήπιας» αυστηροποίησης που περιλαμβάνει κυρίως αναπροσαρμογές στους κωδικούς μετακίνησης (sms) 2, 3 και 6 προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Το γιατί επελέγη αυτή η τακτική και όχι η πιο αυστηρή είναι αποτέλεσμα τριών διαφορετικών παραγόντων.

Πρώτον της κόπωσης του πληθυσμού. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει αντιληφθεί, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πως οι πολίτες αδυνατούν να εφαρμόσουν τα μέτρα. Ως εκ τούτου μία αυστηροποίηση θεωρήθηκε πως θα ήταν εκ προοιμίου αποτυχημένη, καθώς πολύ δύσκολα θα εφαρμόζονταν επιπλέον περιορισμοί. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει, όπως είπε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, με την οικονομία. Η κ. Πελώνη αποκλείοντας χθες το πρωί το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown το τεκμηρίωσε λέγοντας πως «δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας», δηλαδή η βιομηχανία και η βιοτεχνία. Η παράμετρος αυτή ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε τροχιά επανεκκίνησης της οικονομίας, πολλοί κλάδοι βρίσκονται ήδη στα όρια τους και η οικονομία δεν άντεχε ένα «αυστηρότερο lockdown».

Ο τρίτος παράγοντας – που συνδέεται με τον πρώτο – έχει να κάνει με το γεγονός πως ήδη βρισκόμαστε σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών και δεν θα μπορούσαν να επιβληθούν νέοι στους υφιστάμενους που ήδη δεν τηρούνται. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αποφάσισε να πάει σε προσαρμογή πειράζοντας τις ήδη ισχύουσες διατάξεις.  

Ο στόχος  

Πρακτικά και με τις ΜΕΘ σε κατάσταση πολιορκίας η κυβέρνηση ελπίζει σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Το κυριότερο είναι με την αυστηροποίηση που υπήρξε στις μετακινήσεις και κυρίως στον κωδικό 6, να υπάρξει περιορισμός της κινητικότητας και κυρίως των συγκεντρώσεων στο σπίτι, που θεωρείται βασική πηγή διασποράς. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο βασικοί σύμμαχοι. Ο ένας είναι ο καιρός που εικάζεται πως από τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα παγιωθεί σε πιο υψηλές θερμοκρασίες και ο δεύτερος ο εμβολιασμός. Σήμερα αναμένεται να σπάσει το φράγμα του 1 εκ. εμβολιασμών. Οσο προχωράνε οι εμβολιασμοί και χτίζεται το τείχος ανοσίας σε συνδυασμό με την βελτίωση του καιρού, του φως στο τούνελ υα φαίνεται όλο και πιο κοντά. 

Να εγκριθούν άμεσα τα εθνικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες το απόγευμα σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με θέμα «Δημιουργώντας θέσεις εργασίας για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ στην εποχή μετά την πανδημία». Στη συζήτηση έλαβαν επίσης μέρος η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ. «Ο στόχος μας ήταν πάντα να εγγυηθούμε ότι θα παραμείνει ακέραια η παραγωγική ικανότητα της χώρας, για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομική δραστηριότητα με το τέλος της πανδημίας», τόνισε αναφερόμενος στο πλέγμα μέτρων που έθεσε σε εφαρμογή η Ελλάδα ώστε να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ωστόσο ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η κρατική στήριξη δεν θα αποσυρθεί βιαστικά ή απότομα. «Πριν να μιλήσουμε για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουμε το φαινόμενο της απότομης υποχώρησης (cliff-edge effect) καθώς θα πρέπει να εγγυηθούμε πως θα άρουμε τους μηχανισμούς που έχουμε θέσει σε εφαρμογή, σε ό,τι αφορά την προστασία θέσεων εργασίας, προσεκτικά και σταδιακά».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τη σημασία του Ταμείου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σχέδια της χώρας μας την επόμενη μέρα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης όλων των διαδικασιών ώστε να αρχίσουν να εισρέουν οι πόροι στα ταμεία των κρατών-μελών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News