Πολιτική Τρίτη 2/03/2021, 11:57
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την πανδημία – Σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την πανδημία – Σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αύριο το πρωί θα συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα, ενώ αύριο το απόγευμα θα παρουσιαστεί σχέδιο περαιτέρω ενισχύσης του ΕΣΥ από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. 

Στη διάρκεια της σύσκεψης:

-Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού

-Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση

-Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Έξυπνο άνοιγμα σχεδιάζει η κυβέρνηση

Όπως έχει γράψει το ΜoneyReview η κυβέρνηση αναζητά «έξυπνες λύσεις» ώστε να ανοίξει το λιανεμπόριο, παρά την άνοδο των κρουσμάτων και την επακόλουθη πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ κυρίως στην Αττική. Βλέπει τις δυνατότητες για ενίσχυση όσων παραμένουν κλειστοί να λιγοστεύουν και θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική, κάνοντας διαφορετικές κινήσεις. Αυτό επιβάλλουν τα εξής δύο δεδομένα: Η κινητικότητα παραμένει πάρα πολύ ψηλά και λόγω της κόπωσης του πληθυσμού δεν προβλέπεται να αλλάξει. Συνεπώς το να είναι όλοι εκτός σπιτιού και την ίδια ώρα η αγορά να παραμένει κλειστή εν είδει λοκ ντάουν δεν αποφέρει κανένα κέρδος.

Με δεδομένο πως αυστηροποίηση των περιορισμών δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει, καθώς και να γινόταν είναι αμφίβολο εάν θα τηρηθούν η κυβέρνηση θέλει αυτό το «έξυπνο άνοιγμα». Δηλαδή επανεκκίνηση του λιανεμπορίου με αυστηρούς κανόνες για ψυχολογικούς και βεβαίως – αυτό είναι το δεύτερο δεδομένο – για οικονομικούς λόγους.  

Αυτό εξήγησε και ο πρωθυπουργός χθες.  Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αναγνώρισε την πολύ μεγάλη κούραση των πολιτών που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την τήρηση των μέτρων. Ανέφερε ωστόσο πως «πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης». Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός φωτογράφισε άνοιγμα της αγοράς της οικονομίας μετά τις 15 Μαρτίου που είναι Καθαρά Δευτέρα. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News