ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

2021 με διλήμματα: Τι μέλλει γενέσθαι με σχολεία, λιανεμπόριο

2021 με διλήμματα: Τι μέλλει γενέσθαι με σχολεία, λιανεμπόριο

Με σοβαρά διλήμματα για την κυβέρνηση μπαίνει η νέα χρονιά, καθώς ενώ πλησιάζουμε ολοταχώς προς την 7η Ιανουαρίου όπου τυπικά λήγουν τα υφιστάμενα μέτρα, η πανδημία δεν υποχωρεί αφού για δεύτερη συνεχή ημέρα τα κρούσματα κινήθηκαν πέριξ των 1.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η επιτροπή των ειδικών πρέπει να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με μία σειρά κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, υπό την δαμόκλειο σπάθη των κρουσμάτων.

Από τα πρώτα θέματα που θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις είναι αυτό του ανοίγματος των σχολείων. Δεν είναι μόνο πως αφορά τεράστιο αριθμό οικογενειών, αλλά κυρίως την ψυχική υγεία χιλιάδων μαθητών που πρέπει να επιστρέψουν στο φυσιολογικό σχολικό περιβάλλον και η ζωή της οικογένειας σε πιο κανονικούς ρυθμούς. Κατά πληροφορίες του MR οι επιδημιολόγοι είναι θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων, ακόμα και χρειαστεί τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές όπως αποκάλυψε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Το άνοιγμα ωστόσο των σχολείων μπορεί να συνεπάγεται παράταση άλλων περιοριστικών μέτρων. Το λιανεμπόριο άλλωστε δουλεύει έστω και στο ρελαντί με το click away ενώ η επιστροφή της εστίασης μοιάζει προς ώρας απαγορευτική. Στο δια ταύτα φαίνεται πως τα σχολεία θα ανοίξουν. Για τα υπόλοιπα έχουμε καιρό.

Ανασχηματισμός λίαν συντόμως

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως γράφαμε ήδη από προχθές, ετοιμάζεται για ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Οι πληροφορίες δεν είναι ξεκάθαρες καθώς το θέμα κρατιέται σαν επτασφάγιστο μυστικό. Από ό,τι φαίνεται όμως το ζήτημα των ανακοινώσεων είναι θέμα ημερών, είτε μέσα στο Σαββατοκύριακο, είτε την Δευτέρα.

Για τα παραγωγικά υπουργεία οι πληροφορίες είναι με το σταγονομέτρο, αλλά οι ανακοινώσεις είναι κοντά. Πάντως προβλέπονται σαρωτικές αλλαγές καθώς σε γενικές γραμμές θα υπάρξει ισορροπία.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος θα βρεθεί στην Λέσβο συνοδευόμενος από το Νότη Μητατάκη αλλά και τον Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και θα ενημερωθεί από τα στελέχη του Λ.Σ. για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την προσωρινή Δομή Φιλοξενίας Αιτούντων Ασύλου, στο Μαυροβούνι και μετά θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην 98 ΑΔΤΕ, όπου και θα ακούσει και τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς. Το πρόγραμμα της συμβολικής επίσκεψης του πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News