ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το τελικό σχέδιο για τον τουρισμό

Σήμερα τα αποκαλυπτήρια από την Κομισιόν για τα ενιαία πιστοποιητικά εμβολιασμού - Τι σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση

Το τελικό σχέδιο για τον τουρισμό

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει σταδιακά σε εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού των μικρότερων και μικρών νησιών όπως και του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο που υπολογίζεται σε 800 χιλιάδες περίπου άτομα αλλά και οι καλές επιδόσεις της στο μέτωπο των εμβολιασμών εν γένει, όχι μόνο διασφαλίζει την προστασία της χώρας από την μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά λειτουργεί και ως ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο εμπορικό μήνυμα για τον κλάδο διεθνώς. 

Επισήμως η Ελλάδα έχει δηλώσει πως η φετινή τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει στις 14 Μαΐου. Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να αποκαλυφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τα ενιαία πιστοποιητικά εμβολιασμού, που θα λειτουργήσουν ως διαβατήρια χωρίς πολλές διατυπώσεις στα σύνορα, ενώ οι Ελληνικές αρχές προετοιμάζονται για καθολικό σύστημα ελέγχου με τεστ όσων εμφανίζονται στις συνοριακές εισόδους της χώρας χωρίς να διαθέτουν το «πράσινο πιστοποιητικό».

Όπως εξηγεί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, με το πιστοποιητικό καλύπτονται όσοι έχουν κάνει τεστ PCR, έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν αντισώματα στον κορωνοϊό. Το πιστοποιητικό έχει σχεδιαστεί προσεκτικά, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην εγείρει την παραμικρή ανησυχία περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Περιλαμβάνει πολλαπλές επιλογές, επιτρέποντας σε κάποιον ο οποίος δεν επιθυμεί να αποκαλύψει εάν έχει εμβολιαστεί ή όχι, να υποβληθεί σε τεστ PCR.

Στο φετινό άνοιγμα και στις προοπτικές του ελληνικού Τουρισμού είναι αφιερωμένο και εκτενές δημοσίευμα στο politico.eu στο οποίο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στο ζήτημα της υιοθέτησης του «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού» για τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβάλει, ήδη από τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως «εάν η Ευρώπη εξακολουθήσει να καθυστερεί, διακινδυνεύει να χάσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει τον ηγετικό της ρόλο σε οικουμενικό επίπεδο. Θα πρέπει να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι τεχνικής φύσης. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση από όλες τις χώρες ώστε το πιστοποιητικό να καθιερωθεί το συντομότερο δυνατόν».

Ο υπουργός επιχειρηματολόγησε επίσης ότι το άνοιγμα του τουρισμού δε συνεπάγεται αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, λέγοντας ότι Έλληνες ειδικοί εκτιμούν πως η συμβολή του τουρισμού στην εξάπλωση του ιού είναι της τάξης του 3%. «Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν εκδηλώθηκε δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας στο μέσον του καλοκαιριού, αλλά πολύ αργότερα, κατά μία εβδομάδα μετά από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, προς το τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Επίσης, ακόμη και χώρες οι οποίες δεν άνοιξαν τα σύνορά τους για τον τουρισμό, όπως το Ισραήλ, επλήγησαν από το δεύτερο κύμα στο μέσον του καλοκαιριού».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News