Πολιτική Πέμπτη 4/03/2021, 10:07
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚΑΤ. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Κ. Μητσοτάκης: Το τελευταίο εμπόδιο πριν φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας

Κ. Μητσοτάκης: Το τελευταίο εμπόδιο πριν φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας

«Είμαστε στην αρχή του τέλους» αλλά «το κρίσιμο στοίχημα παραμένει» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του για το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου εμβολιαστικών δόσεων, καλώντας τους πολίτες να δείξουν συνέπεια στα μέτρα ώστε «να μην γκρεμιστούν όσα με κόπο χτίσαμε».

«Ξεκινώ με τα καλά νέα: Τα εμβόλια αποδεικνύονται ασφαλή και αποτελεσματικά. Στη χώρα μας η διαδικασία προχωρά οργανωμένα και πιο γρήγορα από τα πιο πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Γι΄ αυτό και τα εμπιστεύονται ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας. Σήμερα, ξεπερνάμε το συμβολικό αριθμό των 1.000.000 δόσεων. Που σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια» αναφέρει ο πρωθυπουργός. Σημειώνει ακόμη ότι από τον Απρίλιο η χώρα θα έχει πολύ περισσότερες δόσεις στη διάθεσή της.

Στη συνέχεια αναφέρεται «στα ανησυχητικά νέα», τις μεταλλάξεις και πρωτίστως η βρετανική, που κυριαρχεί και στην Ελλάδα και έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα. «Βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα και να πολιορκείται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στην επίθεση αυτή απαντούμε συνεχίζοντας να ενισχύουμε ακόμα πιο πολύ τα νοσοκομεία μας. Πρωτίστως στην Αττική, όπου έχουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και το γεγονός ότι πήραμε νωρίς περιοριστικά μέτρα, κάνει την κατάσταση, παρά τις δυσκολίες, διαχειρίσιμη. Αλλιώς, θα είχαμε γίνει Πορτογαλία ή Τσεχία» παρατηρεί.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι απο σήμερα «αναβαθμίζουμε την άμυνα της Δημόσιας Υγείας, κάνοντας πιο αποτελεσματική την εφαρμογή της ελεγχόμενης κινητικότητας». «Οι νέες ρυθμίσεις δεν διαφέρουν ουσιαστικά από εκείνες της περασμένης άνοιξης. Τότε, όμως, τις τηρούσαμε σχολαστικά μπροστά στο φόβο του άγνωστου κινδύνου. Ενώ τώρα ο κίνδυνος είναι ακριβώς να συμβιβαστούμε με αυτόν. Καταλαβαίνω απόλυτα την πολύμηνη κούραση που μπορεί να φέρει την πρόσκαιρη χαλάρωση. Ίσως και να φοβόμαστε λιγότερο, ελπίζοντας στο εμβόλιο. Όμως, αυτό είναι λάθος για τη φάση στην οποία βρισκόμαστε» συνεχίζει.

Αναφέρεται μάλιστα στην επίσκεψή του στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου – όπως σημειώνει – είδε ασθενείς 40 και 45 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, στις εντατικές. «Κανείς, λοιπόν, δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος. Και καθένας μπορεί να μεταδίδει γύρω του τον κορωνοϊό, βάζοντας τους υπόλοιπους σε νέες δοκιμασίες. Ειδικά σήμερα, που είναι μέρα παραδοσιακών συγκεντρώσεων, πρέπει να φανούμε διπλά προσεκτικοί. Ας ‘τσικνίσουμε’ μόνο με την οικογένειά μας. Δεν ξέρω, αλήθεια, πώς αλλιώς να το εκφράσω. Είναι κρίμα, τώρα, που βλέπουμε την έξοδο, να γίνει μεγάλη ζημιά. Να γκρεμίσουμε, δηλαδή, στο τέλος όσα με κόπο χτίσαμε από την αρχή» τονίζει.

Επισημαίνει ακόμη πως «όλοι θέλουμε να λειτουργήσουν ξανά σύντομα το λιανεμπόριο και τα σχολεία, αλλά αυτό θα συμβεί τόσο γρήγορα αύριο όσο συνεπείς φανούμε σήμερα».

«Αυτές οι εβδομάδες μοιάζουν με το τελευταίο εμπόδιο πριν φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας. Η τελευταία πρόκληση καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Γι΄αυτό και μια τελευταία προσπάθεια θα μας φέρει όλους νωρίτερα στο ξέφωτο της Ελευθερίας. Ας το αναλογιστούμε και ας το κάνουμε» καταλήγει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News