Πολιτική Τετάρτη 17/03/2021, 14:32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη προχώρησε την πρότασή μας για το πιστοποιητικό εμβολιασμών

Παρουσιάστηκε η πρόταση της Κομισιόν

Κ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη προχώρησε την πρότασή μας για το πιστοποιητικό εμβολιασμών

Την ικανοποίησή του για τη σημερινή πρόταση της Κομισιόν, η οποία αφορά την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μια απόφαση η οποία θα συνδράμει στην τόνωση του τουρισμού.

«Η Ευρώπη προχωράει την πρότασή μας. Η εισαγωγή του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης. Αυτή είναι μια απόφαση, η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τις μετακινήσεις των πολιτών και θα βοηθήσει την τόνωση του τουρισμού και όσων οικονομιών εξαρτώνται σημαντικά απ’ αυτόν» έγραψε στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Λίγο νωρίτερα, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε την πρόταση των Βρυξελλών για την καθιέρωση ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, το οποίο θα αφορά την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση εντός των χωρών της Ε.Ε.

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα χορηγείται σε όσους έχουν εμβολιαστεί, σε όσους έχουν αρνητικό μοριακό τεστ, αλλά και σε όσους έχουν νοσήσει από COVID-19 και έχουν αποκτήσει αντισώματα.

Η αρχική ιδέα είχε προέλθει κατόπιν πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια ανάληψης πρωτοβουλιών για την τόνωση των τουριστικών εισπράξεων του καλοκαιριού.

Οι οριστικές αποφάσεις της Κομισιόν, πάντως, θα ληφθούν προς τον Μάιο, καθώς για την υλοποίηση του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Ωστόσο, προς το παρόν, δεν είναι βέβαιη η έγκρισή του, καθώς αρκετές χώρες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις, επικαλούμενες διακρίσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News