Business & Finance Τετάρτη 17/03/2021, 14:44
BUSINESS & FINANCE

Έτοιμο έως το καλοκαίρι το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό»

Έτοιμο έως το καλοκαίρι το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό»

Να σώσει την καλοκαιρινή σεζόν στοχεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Κομισιόν πρότεινε και επίσημα σήμερα τη δημιουργία του λεγόμενου «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού», που θα επιτρέψει στον κόσμο να ταξιδεύει ελεύθερα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τον εμβολιασμό του ατόμου που το φέρει, το εάν έχει αναρρώσει από κορωνοϊό και τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού που έχει κάνει.

Η Ε.Ε. στοχεύει να έχει ολοκληρώσει τις τεχνικές εργασίες για το πρόγραμμα μέσα σε τρεις μήνες, ενώ σκοπεύει επίσης να συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ώστε το πιστοποιητικό  να αναγνωρίζεται και εκτός της Ευρώπης.

Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται δωρεάν και θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή ή σε χαρτί.

Έτοιμο έως το καλοκαίρι το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό»-1

«Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό δεν θα είναι προϋπόθεση για την ελεύθερη μετακίνηση και δεν θα κάνει οποιαδήποτε διάκριση», τόνισε ο Ντιντιέ Ρέιντερς, επίτροπος αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι «να αποκατασταθεί σταδιακά η ελεύθερη μετακίνηση μέσα στην Ε.Ε. και να αποτραπεί ο κατακερματισμός».

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα στηρίζεται στα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την European Medicines Agency (EMA), όμως οι μεμονωμένες χώρες-μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν να κάνουν δεκτά και άλλα εμβόλια.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., θα εκδίδεται για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. και τις οικογένειές τους ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και θα γίνεται επίσης δεκτό στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Κεντρικό σημείο του πιστοποιητικού θα είναι ένα QR code, το οποίο θα διασφαλίζει την ασφάλεια και την αυθεντικότητα του εγγράφου. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται μόνο απαραίτητες πληροφορίες, όπως η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης και τα τρία πιστοποιητικά.

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Κομισιόν εξέδωσε σαφή προειδοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη να «μπλοκάρει» τις εξαγωγές εμβολίων προς τις χώρες που παράγουν και αυτές δόσεις αλλά δεν στέλνουν αρκετές στην Ευρώπη, μιλώντας κατά την παρουσίαση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμών. Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαιότητα, τόνισε, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου και παράγονται τα εμβόλια της AstraZeneca. Διαβάστε περισσότερα εδώ

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News