Πολιτική Τρίτη 9/02/2021, 19:20
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Κλείνουν λιανεμπόριο, σχολεία στην Αττική – «Δεν υπάρχει οικονομία, χωρίς υγεία»

Κλείνουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης

Κλείνουν λιανεμπόριο, σχολεία στην Αττική – «Δεν υπάρχει οικονομία, χωρίς υγεία»

Την επιβολή αυξημένων περιοριστικών μέτρων στην Αττική ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωρώντας στο ολικό κλείσιμο κάθε μορφής του λιανεμπορίου (click away ή click inside).

Μέσω τηλεοπτικού μηνύματος προς τους πολίτες, ο επικεφαλής της κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι τα νέα μέτρα θα τέθουν σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

Πέραν του «λουκέτου» στο λιανεμπόριο, τα περιοριστικά μέτρα σηματοδοτούν και το κλείσιμο όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, οι οποίες θα λειτουργούν εφεξής με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης. Εξαίρεση θα αποτελούν τα σχολεία ειδικής αγωγής, τα οποία θα συνεχίσουν τα δια ζώσης μαθήματα. 

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να καταστούν γνωστές αύριο, Τετάρτη, από τους αρμόδιους υπουργούς.

«Δεν υπάρχει οικονομία, χωρίς υγεία»

«Γνωρίζω τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία. Για τον έμπορο που κρατά κλειστό το μαγαζί του και τον επαγγελματία που αφήνει τη δουλειά του. Για τον εργαζόμενο, αλλά και για τον άνεργο» σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία». «Ούτε καλοί πελάτες χωρίς υγιείς πολίτες» έσπευσε να προσθέσει. Άλλωστε, συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος, «μία προσπάθεια δύο εβδομάδων τώρα, μπορεί να φέρει νωρίτερα το πλήρες άνοιγμα της αγοράς».

Συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης

Αναφορά έκανε και στα μέτρα στήριξης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, διαβεβαιώνοντας ότι «όσο διαρκεί η κρίση, η πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει». Μάλιστα, προανήγγειλε τον μηδενισμό του ενοικίου Μαρτίου για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, αλλά και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά.

Ειδική μνεία έκανε και στον 6ο – 7ο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο οποίος αφορά τον τζίρο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, αντίστοιχα, ενώ δεν παρέλειψε να ανακοινώσει την περαιτέρω παράταση των επιδομάτων ανεργίας και την αναστολή οφειλών προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

«Η βεντάλια των μέτρων θα ανοίγει και θα κλείνει»

«Στην κοινή προσπάθεια υπάρχουν λάθη, σύγχυση και αβλεψίες. Όμως, δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Σήμερα είμαι περισσότερο παρά ποτέ πεπεισμένος ότι έχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας» επεσήμανε, παράλληλα, ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι στο επόμενο δίμηνο «η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού». «Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης. 

750 νέα κρούσματα στην Αττική

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στην Αττική συνολικά 750 νέα κρούσματα, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για το αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα, το οποίο εκτιμάται ότι έχει σημειώνει άλμα της τάξης του 200% σε σχέση με την περίοδο των Χριστουγέννων.

Το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διευκρίνισε ότι το κόστος ενός καθολικού lockdown στην Αττική ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ μηνιαίως, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες απώλειες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News