Business & Finance Τετάρτη 2/11/2022, 14:01
ΑΓΟΡΕΣ

Εκτός του «κλαμπ» του 1 τρισ. η Amazon: Οι 4 εταιρείες που απέμειναν

Εκτός του «κλαμπ» του 1 τρισ. η Amazon: Οι 4 εταιρείες που απέμειναν

Εκτός της ομάδας των εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δολαρίων βρέθηκε για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια η Amazon, καθώς τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και οι προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα οδήγησαν σε ένα ατελείωτο selloff.

Χθες στο κλείσιμο της Wall Street η μετοχή της κατέγραψε απώλειες 5,52% στα 96,79 δολάρια, φέρνοντας τη συνολική της αξία περίπου στα 987 δισ. δολάρια. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020 που αγγίζει επίπεδα κάτω του 1 τρισ. δολαρίων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Amazon ανακοίνωσε δυσοίωνες προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο με ισχυρή επιβράδυνση στον τομέα του cloud computing. Επίσης, τα έσοδα στον συγκεκριμένο τομέα αυξήθηκαν κατά 27,5% το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη επιβράδυνση από το 2014, όταν η εταιρεία άρχισε να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα του Amazon Web Services.

Την Παρασκευή, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, η μετοχή έκλεισε με βουτιά 13%, ενώ μέσα σε μόλις τρεις συνεδριάσεις έκτοτε έχουν «διαγραφεί» περίπου 143 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της. Λίγο πριν τις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδος, η μετοχή καταγράφει ήπια άνοδο 0,48% προσυνεδριακά.

Το «κλαμπ» του ενός τρισ.

Σήμερα, μόλις τέσσερις μετοχές παγκοσμίως παραμένουν στην ομάδα με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δολαρίων. Η μεγαλύτερη είναι η Apple, η οποία ήταν η μόνη εταιρεία μεταξύ των Big Tech η οποία ολοκλήρωσε δυναμικά την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι τεχνολογικοί κολοσσοί ανακοίνωσαν αποτελέσματα τριμήνου. Η κεφαλαιοποίησή της αγγίζει τώρα περίπου τα 2,4 τρισ. δολάρια.

Ακολουθεί ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, η Saudi Aramco με κεφαλαιοποίηση περί τα 2,01 τρισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία ανακοίνωσε χθες το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ εσόδων στην ιστορία της για το τρίτο τρίμηνο φέτος, καθώς πήρε ώθηση από την έκρηξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επίσης, παρά την «πανωλεθρία» των τελευταίων ημερών, δύο επιπλέον Big Tech εξακολουθούν να βρίσκονται στην ομάδα του τρισεκατομμυρίου. Η μία είναι η Microsoft με αξία περίπου 1,70 τρισ. δολαρίων, παρότι το τρίτο τρίμηνο κατέγραψε χαμηλότερα έσοδα στο cloud από το προσδοκώμενο, ενώ παράλληλα προέβη σε ήπιες προβλέψεις ανάπτυξης για το επόμενο τρίμηνο, απογοητεύοντας τους επενδυτές.

Επίσης, στην ομάδα εντάσσεται και η Alphabet, μητρική της Google, με κεφαλαιοποίηση 1,17 εκατ. δολαρίων. Την περασμένη εβδομάδα η Google παρουσίασε οριακή μόνο ανάπτυξη στον τομέα των διαφημίσεων, ενώ τα έσοδα από διαφημίσεις στο YouTube υποχώρησαν σε σχέση με πέρυσι. Η Alphabet συνολικά προκάλεσε έκπληξη στους αναλυτές, διότι δεν κατάφερε να πετύχει τις προβλέψεις της για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οκτώβριος δύο ταχυτήτων για τη Wall Street: Τα θετικά και αρνητικά ρεκόρ

Σε αχαρτογράφητα νερά οι Big Tech: Πανωλεθρία την τελευταία εβδομάδα

Big Tech: Έχασαν 3 τρισ.δολάρια σε κεφαλαιοποίηση το τελευταίο έτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News