Business & Finance Σάββατο 29/10/2022, 08:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αχαρτογράφητα νερά οι Big Tech: Πανωλεθρία την τελευταία εβδομάδα

Σε αχαρτογράφητα νερά οι Big Tech: Πανωλεθρία την τελευταία εβδομάδα

Έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία πρωτοφανούς ανάπτυξης, οι Big Tech σχημάτισαν μία εικόνα αβεβαιότητας αυτή την εβδομάδα, καθώς παρουσίασαν τουλάχιστον απογοητευτικά αποτελέσματα και δυσοίωνες προβλέψεις, με την Apple μόνο να παραμένει αλώβητη. Σε μόλις πέντε ημέρες, η κεφαλαιοποίηση των Alphabet (μητρική της Google), Amazon, Meta και Microsoft συρρικνώθηκε αθροιστικά κατά περίπου 350 δισ. δολάρια, καθώς οι προοπτικές τους για το υπόλοιπο του έτους απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Με φόντο τον κλιμακούμενο πληθωρισμό, τις επιτοκιακές αυξήσεις και την επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη «βουτιά» με διαφορά έγινε από τη Meta, αφού δεν πέτυχε τον στόχο για έσοδα το τρίτο τρίμηνο. Ειδικότερα, η Meta, η οποία έκανε την μεγαλύτερη ενδοημερησία πτώση που έχει καταγράψει οποιαδήποτε μετοχή φέτος στις ΗΠΑ, παρουσίασε τα χαμηλότερα έσοδα ανά χρήστη της τελευταίας διετίας και δήλωσε ότι οι πωλήσεις στο τέταρτο τρίμηνο κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθούν για τρίτη συναπτή περίοδο. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαρκ Ζακερμπεργκ επέμεινε ότι θα συνεχιστούν οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων στο metaverse παρότι το σχετικό τμήμα έχει καταγράψει μεγάλες ζημίες.

Με τεράστια βουτιά 13% έκλεισε την εβδομάδα και η Amazon, αφότου ανακοίνωσε δυσοίωνες προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο με ισχυρή επιβράδυνση στον τομέα του cloud computing. Το τρίτο τρίμηνο, τα έσοδα στον συγκεκριμένο τομέα αυξήθηκαν κατά 27,5% , καταγράφοντας τη μεγαλύτερη επιβράδυνση από το 2014, όταν η εταιρεία άρχισε να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα του Amazon Web Services.

Από την πλευρά της η Google παρουσίασε οριακή διόγκωση στον τομέα των διαφημίσεων, ενώ τα έσοδα από διαφημίσεις στο YouTube υποχώρησαν σε σχέση με πέρυσι. Η Alphabet συνολικά προκάλεσε έκπληξη στους αναλυτές, διότι δεν κατάφερε να πετύχει τις προβλέψεις της για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου.

Η Microsoft κατέγραψε χαμηλότερα έσοδα στο cloud από το προσδοκώμενο, ενώ παράλληλα προέβη σε ήπιες προβλέψεις ανάπτυξης για το επόμενο τρίμηνο. Ειδικότερα, η εταιρεία κατέγραψε κέρδη 2,35 δολάρια ανά μετοχή και 50,12 δισ. δολάρια σε έσοδα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Όμως και πάλι απογοήτευσε τους αναλυτές, καθώς μεσοπρόθεσμα αναμένει σχετικά ήπια ανάπτυξη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Big Tech: Έχασαν 3 τρισ.δολάρια σε κεφαλαιοποίηση το τελευταίο έτος

Wall Street: Ράλι στο κλείσιμο της εβδομάδας – Καταποντίστηκε η μετοχή της Amazon

Άχαρη εκκίνηση στην εβδομάδα των Big Tech – Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα

Οι επενδυτές «πυροβολούν» τη Meta: Δεν πείθει ο Ζάκερμπεργκ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News