Business & Finance Πέμπτη 27/10/2022, 17:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επενδυτές «πυροβολούν» τη Meta: Δεν πείθει ο Ζάκερμπεργκ

Οι επενδυτές «πυροβολούν» τη Meta: Δεν πείθει ο Ζάκερμπεργκ

Στα πρόθυρα να χάσει τη θέση της ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες βρίσκεται η Meta, καθώς παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου χθες απογοήτευσε τους επενδυτές λέγοντας ότι θα συνεχίσει να διοχετεύει δισεκατομμύρια στο metaverse.

Η κεφαλαιοποίηση της Meta έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 520 δισ. δολάρια το τελευταίο έτος, το οποίο αφενός οφείλεται στην «εμμονή» του διευθύνοντα συμβούλου Μαρκ Ζάκερμπεργκ για επενδύσεις στο metaverse παρά τις σοβαρές απώλειες και τις επανειλημμένες εκκλήσεις των αναλυτών, αφετέρου στη γενικότερη βουτιά των αγορών το 2022 λόγω των ανησυχιών περί ύφεσης. Λίγο μετά το άνοιγμα της Wall Street, η μετοχή της Meta βρίσκεται κοντά στα 100 δολάρια, καταγράφοντας πτώση περίπου 22,7% το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Οι κρίσιμοι 10 μήνες

Στην αρχή του έτους, η κεφαλαιοποίηση της Meta έφτανε το 1 τρισ. δολάρια, ενώ τώρα η αξία της είναι περίπου 283 δισ. δολάρια και στην 20ή θέση με τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ. Οι επενδυτές συνεχίζουν ακάθεκτοι το sell off, με την εταιρεία να γίνεται συνεχώς λιγότερο ελκυστική. Ενδεικτικά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον τρεις επενδυτικές τράπεζες (η Morgan Stanley, η Cowen και η KeyBanc Capital Markets), υποβάθμισαν τη μετοχή της.

Υπενθυμίζεται ότι παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από την αρχή του έτους καταγράφονται απώλειες τουλάχιστον 9 δισ. δολαρίων στην Reality Labs, το τμήμα της Meta που διαχειρίζεται το κομμάτι του metaverse. Μόνο το τρίτο τρίμηνο, οι απώλειες αγγίζουν σχεδόν τα 4 δισ. δολάρια, ενώ το 2021, το συγκεκριμένο τμήμα είχε απώλειες 10 δισ. δολαρίων.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία δήλωσε ότι οι δαπάνες για το Reality Labs θα συνεχίσουν να αυξάνονται. «Αναμένουμε ότι οι απώλειες του Reality Labs το 2023 θα αυξηθούν σημαντικά σε ετήσια βάση», δήλωσε η εταιρεία. Κάποια στιγμή μετά το 2023, όμως, η Meta θα αρχίσει να περιορίζει τις επενδύσεις στο Reality Labs, ώστε να «πετύχει τον στόχο της γενικότερης αύξησης των λειτουργικών εσόδων στην εταιρεία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο».

«Υπομονή» λέει ο Ζάκερμπεργκ

Μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε, ο Ζάκερμπεργκ ζήτησε από τους επενδυτές να κάνουν υπομονή, όσο η εταιρεία ξεδιπλώνει τα σχέδιά της επενδύοντας αδρά στο metaverse. «Νομίζω ότι θα λύσουμε κάθε ένα από αυτά τα θέματα σε διαφορετικές περιόδους», τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος στο ύψος των δαπανών σε τεχνολογίες που δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν και πόσο θα αποδώσουν. «Εκτιμώ την υπομονή σας και νομίζω ότι όσοι είναι υπομονετικοί και επενδύουν μαζί μας θα επιβραβευθούν στο τέλος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο, η μετοχή της Meta είχε κάνει μία πολύ πιο έντονη βουτιά, όταν διολίσθησε κατά 26% διαγράφοντας περίπου 251 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της σε μία ημέρα (μετά την πρώτη μείωση του αριθμού των ενεργών χρηστών ανά ημέρα από την ίδρυση της εταιρείας). Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η Meta γυρνά την πλάτη στη Wall Street: Χαμένα δισεκατομμύρια στο metaverse

Τα σχέδια του Ζάκερμπεργκ για κυριαρχία στη meta-πραγματικότητα

Ζάκερμπεργκ: Μία κακή χρονιά και έπεσε στην 20ή θέση με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News