Business & Finance Παρασκευή 7/01/2022, 15:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος CEO του Big Tech αύξησε τον μισθό του 558%

Ποιος CEO του Big Tech αύξησε τον μισθό του 558%

Σχεδόν στα 100 εκατ. δολάρια έφτασε το πακέτο των αμοιβών του CEO της Apple Τιμ Κουκ για το 2021, όπως έκανε γνωστό η εταιρεία στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Μάλιστα, η συνολική αμοιβή του Κουκ ήταν αυξημένη κατά 558% σε σχέση με το 2020, όταν είχε λάβει από την Apple 15 εκατ. δολάρια. 

Το μεγαλύτερο μέρος των απολαβών του Κουκ είναι μετοχές, τις οποίες σταδιακά θα μπορεί να ρευστοποιήσει από τον επόμενο χρόνο. Συνολικά, ο CEO της Apple έλαβε 82,3 εκατ. δολάρια σε μετοχές. 

Παράλληλα, έλαβε 12 εκατ. δολάρια από κίνητρα που ήταν συνδεδεμένα με τις οικονομικές επιδόσεις της Apple. Ο βασικός μισθός του παρέμεινε στα 3 εκατ. δολάρια. 

Μέσα στα 98,7 εκατ. δολάρια του πακέτου αμοιβών περιλαμβάνονται και 630.630 δολάρια σε έξοδα ασφαλείας καθώς και 712.488 δολάρια σε προσωπικά έξοδα του Κουκ για ταξίδια, τα οποία κάλυψε η Apple. 

Ο Τιμ Κουκ είναι στο τιμόνι της Apple εδώ και δέκα χρόνια. 

Άλλοι CEOs της Silicon Valley παίρνουν πολύ χαμηλούς μισθούς. Για την ακρίβεια, ο βασικός μισθός του Ίλον Μασκ από την Tesla για το 2020 ήταν μηδενικός και του Μαρκ Ζάκερμπεργκ από την Facebook μόλις 1 δολάριο. Όμως και οι δύο έβγαλαν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια σε άλλες μορφές αμοιβών. Ο Μασκ, για παράδειγμα, έβγαλε 6,7 δισ. δολάρια το 2020. 

Το 2015, ο CEO της Apple είχε δηλώσει ότι θα χαρίσει το σύνολο της περιουσίας του πριν πεθάνει, ενώ ήδη έχει διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε διάφορους σκοπούς, καθώς διαθέτει περιουσία περίπου 1,5 δισ. δολαρίων.

«Θέλεις να είσαι το βότσαλο στη λίμνη που φέρνει τον κυματισμό της αλλαγής», είχε πει στο Fortune το 2015.

Ο Κουκ μιλά συχνά δημοσίως για κοινωνικά ζητήματα όπως το Aids, η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα. Άλλωστε, το 2014 έγινε ένας από τους πρώτους ανοικτά ομοφυλόφιλους CEOs σε αυτό το επίπεδο των επιχειρήσεων και έχει υπάρξει υπέρμαχος των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης: 

O Τιμ Κουκ 10 χρόνια στα «παπούτσια» του Στιβ Τζομπς: Τι έκανε και τι δεν έκανε

Γιατί ο Στιβ Τζομπς πέταξε το πρώτο iPhone στο πάτωμα

Apple: Η άγνωστη ιστορία του τρίτου συνιδρυτή που κλώτσησε δισεκατομμύρια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News