Business & Finance Τετάρτη 21/09/2022, 16:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζάκερμπεργκ: Μία κακή χρονιά και έπεσε στην 20ή θέση με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη

Ζάκερμπεργκ: Μία κακή χρονιά και έπεσε στην 20ή θέση με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη

Συνολικά 70 δισ. δολάρια «σβήστηκαν» φέτος από την περιουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, με αποτέλεσμα να πέσει στην 20ή θέση μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον δείκτη των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο Ζάκερμπεργκ ξεκίνησε το 2022 με περιουσία ύψους 125 δισ. δολαρίων. Έκτοτε, όμως συρρικνώθηκε κατά περίπου 55% στα 55,3 δισ. δολάρια. Το Forbes εκτιμά πως η περιουσία του ανέρχεται στα 53,4 δισ. δολάρια.

Το τελευταίο 12μηνο ήταν ιδιαίτερα ταραχώδες για την Meta, υπό την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται το Facebook, το Instagram, το WhatsApp και το Oculus, καθώς ο Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε πως η εταιρεία θα μπει στο metaverse και ανακοίνωσε μία εκ θεμελίων αλλαγή του brand τον περασμένο Οκτώβριο. Έπειτα, η Facebook ανακοίνωσε το τελευταίο τρίμηνο του 2021 την πρώτη μείωση στον αριθμό χρηστών, χάνοντας περίπου ένα εκατομμύριο ημερήσιους χρήστες.

Επίσης, η εταιρεία δέχθηκε πλήγματα μετά την κατάθεση της πρώην υπαλλήλου Φράνσις Χόγκεν, η οποία δημοσίευσε εσωτερικά έγγραφα, τα οποία μεταξύ άλλων έδειχναν ότι το Instagram συνέβαλε στην αύξηση των διατροφικών διαταρραχών και σκέψεων περί αυτοκτονίας σε ανήλικα κορίτσια.

Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας συρρικνώθηκαν κατά 36% ή 3 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση. Η εταιρεία δήλωσε τον Απρίλιο ότι είχε επενδύσει περίπου 10 δισ. δολάρια γύρω από το metaverse το 2021 και απασχολεί τουλάχιστον 10.000 άτομα σε αυτόν τον κλάδο.

«Η δραστηριοποίηση στο metaverse δεν θα συμβάλλει ουσιωδώς στην εταιρεία μέχρι τουλάχιστον προς το τέλος της δεκαετίας και ρεαλιστικά κατά πάσα πιθανότητα αυτή τη δεκαετία θα στήνεται η βάση και έπειτα στη δεκαετία του 2030 θα συμβάλλει πολλά κέρδη στην εταιρεία», δήλωσε τον Μάιο ο Ζάκερμπεργκ. Είχε προσθέσει μάλιστα ότι οι επιτυχημένες επιχειρήσεις θα έπρεπε να επενδύουν σημαντικά στο κομμάτι της έρευνας και την ανάπτυξης, ώστε «να βοηθήσουν τον κόσμο να πάει μπροστά».

Ποιος άλλος είναι στη λίστα;

Στην κορυφή της λίστας των δισεκατομμυριούχων παραμένει ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και Space, Έλον Μασκ, με περιουσία 268 δισ. δολαρίων. Επίσης, βρίσκεται ο βετεράνος του κλάδου της ινδικής βιομηχανίας Gautam Adani, ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, ο Γάλλος επικεφαλής της LVMH, Bernard Arnault και ο πρώην CEO της Microsoft, Bill Gates.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ υποσχέθηκε να εξαλείψει όλες τις ασθένειες – Πώς τα πάει;

Φράνσις Χόγκεν: Ποια είναι η γυναίκα που μπορεί να καταστρέψει τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Το τρικ του Ζάκερμπεργκ: Τι κάνει ο CEO για να ξεχαστεί από τη δουλειά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News