Business & Finance Σάββατο 30/10/2021, 16:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Δίνει το «ναι» η G20

Τον περασμένο Οκτώβριο 136 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Δίνει το «ναι» η G20

Την έγκρισή τους στη συμφωνία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τον ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15% θα δώσουν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο (G20), σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της διήμερης Συνόδου Κορυφής της G20. Βάσει του προσχεδίου, στόχος είναι οι κανόνες αυτοί να τεθούν σε ισχύ από το 2023.

«Κάνουμε έκκληση το Περιεκτικό Πλαίσιο για τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και τη Μετατόπιση των Κερδών βάσης των ΟΟΣΑ και G20 να αναπτύξει γρήγορα τους κανόνες του μοντέλου και τα πολυμερή μέσα όπως συμφωνήθηκαν στο Λεπτομερές Σχέδιο Εφαρμογής, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο τέθηκε υπόψη του Reuters και η δημοσιοποίηση των οποίων θα γίνει επισήμως αύριο Κυριακή.

Τον περασμένο Οκτώβριο, 136 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για έναν ελάχιστο φόρο στις πολυεθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών του διαδικτύου όπως οι FAAMGs (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google). Σκοπός να καταστήσει πιο δύσκολη τη φοροδιαφυγή, αποτρέποντας τις εταιρείες να ιδρύουν παραρτήματα σε περιοχές με χαμηλή φορολόγηση.

«Αυτή είναι κάτι περισσότερο από μια απλή φορολογική συμφωνία, είναι μια αναμόρφωση των κανόνων της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: 

Νέα λύση στη φορολόγηση των big tech σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες – Συμφώνησαν οι ΗΠΑ για άρση των κυρώσεων

G20: Πανδημία, οικονομία και κλίμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News