Business & Finance Πέμπτη 21/10/2021, 20:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα λύση στη φορολόγηση των big tech σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες – Συμφώνησαν οι ΗΠΑ για άρση των κυρώσεων

Σε συμφωνία - ορόσημο κατέληξαν οι ΗΠΑ με πέντε ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών.

Νέα λύση στη φορολόγηση των big tech σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες – Συμφώνησαν οι ΗΠΑ για άρση των κυρώσεων

Σε συμφωνία για τον τρόπο φορολόγησης των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρείων κατέληξαν οι ΗΠΑ με πέντε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ, μαζί με τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστρία συμφώνησαν στον καθορισμό «της μετάβασης από την υφιστάμενη φορολογία ψηφιακών υπηρεσιών σε νέα πολυμερή λύση και έχουν δεσμευτεί για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων επί του ζητήματος μέσω παραγωγικού διαλόγου», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση εκπροσώπων των χωρών.

Βάσει της σημερινής συμφωνίας, οι ευρωπαϊκές χώρες θα διατηρήσουν τη δυνατότητα φορολόγησης των ψηφιακών υπηρεσιών στους τεχνολογικούς κολοσσούς, μεταξύ αυτών η Facebook και η Amazon. Οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει ότι οι εταιρείες αυτές δέχονται υπερβολικά υψηλή φορολογία σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Υπό τη σημερινή συμφωνία, όμως, τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να διατηρήσουν τα έσοδα από τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα ασκείται πίεση στο αμερικανικό κογκράσο για την έγκριση των νέων κανονισμών, παρότι υπάρχει ισχυρή αντίδραση από τους Ρεπουμπλικανούς.

Η αμερικανική πλευρά δεσμεύτηκε για κατάργηση των κυρώσεων, τις οποίες είχε επιβάλει ως αντίποινα στην φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Προς το παρόν θα προχωρήσει σε προσωρινή τους άρση.

Η συμφωνία κηρύσσει τη λήξη χρόνιων διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, οι οποίες απειλούσαν την επίτευξη της συμφωνίας ορόσημο για τον καθορισμό παγκόσμιου εταιρικού φόρου.

«Αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι ο φόρος ψηφιακών υπηρεσιών είναι προστατευμένος όσο προχωράμε προς το 2023, επομένως τα έσοδα από αυτόν μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.
Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, στην περίπτωση που τα μέτρα δεν εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2023, τότε η συμφωνία θα αρθεί πλήρως.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News