Business & Finance Σάββατο 10/07/2021, 15:00
BUSINESS & FINANCE

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Αισιοδοξία των G20 για εφαρμογή από τον Οκτώβριο

«Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά είμαι αισιόδοξη»

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Αισιοδοξία των G20 για εφαρμογή από τον Οκτώβριο

Την πεποίθηση ότι ο προτεινόμενος παγκόσμιος φόρος του 15% θα έχει ξεπεράσει όλα τα πολιτικά εμπόδια και θα βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης τον προσεχή Οκτώβριο εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο των G20 στη Βενετία. 

«Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά είμαι αισιόδοξη ότι με αυξημένη συναίνεση θα φθάσουμε σ’ ένα φορολογικό καθεστώς, το οποίο θα είναι δίκαιο για όλους τους πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα εγκρίνει εγκαίρως την απαιτούμενη νομοθεσία, προκειμένου ο εταιρικός φόρος να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, εμφανίστηκε ισιόδοξος ότι οι αντιρρήσεις των ευρωπαίων «αρνητών», όπως της Ιρλανδίας, της Ουγγαρίας και της Εσθονίας, θα καμφθούν λίαν συντόμως, χωρίς να τεθούν επιπλέον προσκόμματα στη διαδικασία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γάλλος ομόλογός του, Μπρούνο Λε Μερ, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής», ενώ χαιρέτισε την έγκριση του φόρου από τα κράτη – μέλη των G20. 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής 132 χώρες έχουν ανάψει το πράσινο φως στον παγκόσμιο εταιρικό φόρο, ο οποίος στοχεύει να αναγκάσει τις πολυεθνικές να καταβάλλουν περισσότερους φόρους στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

Στόχος, εξάλλου, της διεθνούς πρωτοβουλίας ήταν ο περιορισμός των φορολογικών παραδείσων και η λήξη του λεγόμενου φορολογικού «πολέμου», όπου κράτη ανταγωνίζονταν στην προσέλκυση ξένων εταιρειών, προσφέροντας ως δέλεαρ πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. 

Γι’ αυτόν τον λόγο, στο προωθούμενο φόρο αντιδρούν χώρες, οι οποίες διαθέτουν εξαιρετικά χαμηλους φόρους, λειτουργώντας εν είδει παραδείσου για τις μεγάλες πολυεθνικές.

Οι τελευταίες, άλλωστε, κατά πάγια τακτική μετέφεραν μέσω πολυδαίδαλων συναλλαγών το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στις εν λόγω χώρες, γλιτώνοντας τεράστια χρηματικά ποσά από φόρους. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News