Business & Finance Παρασκευή 9/07/2021, 18:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργοί Οικονομικών G20: Τέλος στους φορολογικούς παραδείσους για πολυεθνικές

Υπουργοί Οικονομικών G20: Τέλος στους φορολογικούς παραδείσους για πολυεθνικές

Το πράσινο φως για το τέλος στην αξιοποίηση φορολογικών παραδείσων από πολυεθνικές έδωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της G20. Η συμφωνία θα καθορίζει τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή επί των παγκόσμιων εσόδων, τουλάχιστον σε ποσοστό 15%. Πολυεθνικές, μεταξύ αυτών και οι τεχνολογικοί κολοσσοί Amazon και Google, των οποίων η φορολόγηση έχει απασχολήσει επανειλημμένως τις αρμόδιες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές, δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ξεφύγουν της φορολογίας, καταφεύγοντας σε φορολογικούς παραδείσους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το ζήτημα, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση εδώ και περίπου οκτώ χρόνια, πρόκειται να οριστικοποιηθεί αύριο από τους υπουργούς Οικονομικών της G20. Το επόμενο βήμα βέβαια είναι η τελική έγκριση των ηγετών της G20 στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου στη Ρώμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ορισμένοι έχουν εντοπίσει πιθανά «παραθυράκια» στην επικείμενη συμφωνία και ασκούν πιέσεις για αυστηρότερα μέτρα. Ωστόσο, πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και αποτελεί ένα δείγμα διεθνούς συνεργασίας σε ένα επίμονο πρόβλημα όσον αφορά τη φορολόγηση των πιολυεθνικών. «Προσκαλούμε όλα τα μέλη τα οποία δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει στη διεθνή συμφωνία» να δείξουν την υποστήριξή τους, σημειώνουν στην ανακοίνωση Τύπου οι χώρες, οι οποίες έχουν ήδη δώσει το πράσινο φως.

Κλιματική αλλαγή

Μίαν ακόμη πρωτιά σημειώθηκε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20, αυτή τη φορά ως προς το ζήτημα του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών πρόκειται αύριο να αναγνωρίσουν το ρόλο της τιμολόγησης του άνθρακα ως απαραίτητο για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Μολονότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες μεταξύ των 20 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ε.Ε., έχουν ήδη θέσει τους δικούς τους περιβαλλοντικούς στόχους, άλλα μέλη της G20 δεν έχουν θέσει ακόμη σαφή περιβαλλοντική στρατηγική. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών δεν σκοπεύουν να ασκήσουν πιέσεις για μηδενισμό των αέριων ρύπων μέχρι το 2050.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News