Business & Finance Πέμπτη 1/07/2021, 20:49
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος: Συμφωνία και στους κόλπους του ΟΟΣΑ

Παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος: Συμφωνία και στους κόλπους του ΟΟΣΑ

Ιστορική συμφωνία και σε επίπεδο ΟΟΣΑ αποτελεί το «ναι» 130 κρατών μελών στην πρόταση για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο, την οποία κατέθεσαν πρώτες, την περασμένη άνοιξη, οι ΗΠΑ.

Μετά την επίτευξη ιστορικής συμφωνίας στο επίπεδο του G7 για τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο ύψους 15% που θα αφορά τις 100 κορυφαίες πολυεθνικές, η συζήτηση μεταφέρθηκε στον ΟΟΣΑ, όπου χθες και σήμερα, αξιωματούχοι από 139 χώρες κλήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Παρά τις δυσκολίες, η πρόταση εγκρίθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών, εξέλιξη που συνιστά τεράστια επιτυχία για τη διεθνή διπλωματία και μάλιστα τις ΗΠΑ που βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία, εάν ληφθούν υπόψιν οι ενστάσεις και επιφυλάξεις που υπήρχαν από πολλές χώρες, όχι μόνο του ανεπτυγμένου αλλά και του αναπτυσσόμενου κόσμου, καθώς και από μεγάλους παίκτες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η Ιρλανδία όπως ήταν αναμενόμενο αρνήθηκε να υπογράψει, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πασκάλ Ντονόχοου, που διαπραγματεύεται για λογαριασμό του Δουβλίνου. «Δεν ήμουν σε θέση να συμφωνήσω με τις υπόλοιπες χώρες, καθώς έχω ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις του Δουβλίνου. Παρ΄όλα αυτά παραμένω δεσμευμένος στην όλη διαδικασία και στοχεύω στην επίτευξη μίας έκβασης την οποία να μπορεί να υποστηρίξει και η Ιρλανδία», είπε χαρακτηριστικά.  

Εκτός από την Ιρλανδία, στις εννέα χώρες που αρνήθηκαν να συναινέσουν, κυρίως χώρες με αμφιλεγόμενο φορολογικό καθεστώς, συγκαταλέγονται οι νήσοι Μπαρμπέιντος, το Περού, η Κένυα, η Νιγηρία, η Σρι Λάνκα, το σύμπλεγμα Άγιο Βικέντιος και Γρεναδίνες και η Εσθονία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News