Business & Finance Παρασκευή 18/06/2021, 21:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιρλανδία: Συμβιβασμό για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο 

Η εταιρική φορολόγηση έχει καταστεί ιδιαίτερα σημαντική μετά την πανδημία

Ιρλανδία: Συμβιβασμό για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο 

Συμβιβασμό επιδιώκει να επιτύχει η Ιρλανδία -η χώρα στην οποία εδρεύουν στην Ευρώπη τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple και η Google-, αναφορικά με τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας στο CNBC σήμερα Παρασκευή.

Η Ιρλανδία εφαρμόζει έναν εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 12,5%, χαμηλότερο από το 15% ποσοστό στο οποίο συμφώνησαν ως το μίνιμουμ νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της G7, όπως είχε προτείνει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Αυτό που πρόκειται να κάνουμε είναι να ενταχθούμε στη διαδικασία του ΟΟΣΑ τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες και ελπίζω να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα αναγνωρίζει τη σημασία του νόμιμου φορολογικού ανταγωνισμού για τις μικρότερες και μεσαίες οικονομίες», σημείωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου στο CNBC. 

Το σχέδιο της G-7 βρίσκεται υπό εξέταση σε επίπεδο ΟΟΣΑ και θα συζητηθεί από τους ηγέτες της G-20. Το σκεπτικό είναι να υποστηρίξουν την πρόταση περισσότερες χώρες, ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εφαρμοστεί.

«Έχουμε ακόμη αρκετό χρόνο για να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία και γι’ αυτό είναι δύσκολο να πω τι μορφή θα μπορούσε να έχει αυτός ο συμβιβασμός. Πιστεύω όμως ότι είναι προς το συμφέρον όλων να επιτευχθεί», συμπλήρωσε.

Η εταιρική φορολόγηση έχει καταστεί ιδιαίτερα σημαντική μετά την πανδημία, δεδομένου ότι πολλές χώρες ιδιαιτέρως οι φτωχότερες αναζητούν νέες πηγές εσόδων, ούτως ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν το χρέος που προέκυψε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News