Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 21:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις των αξιωματούχων στον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Αντιδράσεις των αξιωματούχων στον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

«Αυτή η συμφωνία ανοιγει το δρόμο προς μία πραγματική δημοσιονομική επανάσταση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμερ σχετικά με τη συμφωνία – ορόσημο για τον καθορισμό ελάχιστου εταιρικού φόρου στο 15% σε διεθνές επίπεδο. Ο Λεμέρ υπήρξε ανέκαθεν υπέρμαχος της συμφωνίας και άσκησε έντονες πιέσεις, μαζί με πολλούς αξιωματούχους του γαλλικού κράτους, για την υιοθέτησή του.

Φτάσαμε επιτέλους σε μία σταθερή και λειτουργική, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας πως η σύναψη της συμφωνίας σηματοδοτεί το τέλος μίας τετραετής μάχης έντονων διαπραγματεύσεων και δήλωσε ότι πρόκειται πραγματικό για μία επανάσταση του 21ου αιώνα στον κλάδο.

Επίσης θετική ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία δήλωσε «μετατρέψαμε τις διαρκείς διαπραγματεύσεις σε δεκαετίες αυξημένης ευημερίεας – και για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο. Η σημερινή συμφωνία αντιπροσωπεύει μία μοναδική επιτυχία για την οικονομική διπλωματία».

O Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, χαιρέτισε τη συμφωνία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επιβλήθηκε «δικαιοσύνη μετά την πανδημία. Επέστρεψε η πολυμέρεια».

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή», επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερλ Λάιεν, η οποία προσέθεσε πως είναι ένα μεγάλο βήμα για να γίνει το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο. «Όλες οι εταιρείες πρέπει να πληρώνουν το μερίδιό τους», τόνισε η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία ανοίγει πλέον το δρόμο για τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εταιρικού φόρου του 15%, αποτρέποντας τις επιχειρήσεις να επιλέγουν ως έδρα χώρες με χαμηλή φορολογία. 

Τη συμφωνία αποδέχτηκαν συνολικά 140 χώρες, περιλαμβανομένων όλων των χωρών της Ε.Ε. και της G20, μετά την αλλαγή πλεύσης από την Ιρλανδία, την Εσθονία και την Ουγγαρία, οι οποίες αποφάσισαν να δώσουν τελικά το «πράσινο φως» στη σημερινή συνεδρίαση. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ, οι 136 χώρες αντιστοιχούν σε πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News