Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 19:52
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

OOΣΑ: Υπογράφηκε ο ελάχιστος εταιρικός φόρος – Συμφωνία ορόσημο

OOΣΑ: Υπογράφηκε ο ελάχιστος εταιρικός φόρος – Συμφωνία ορόσημο

Σε συμφωνία ορόσημο προχώρησαν σήμερα οι 136 από τις 140 χώρες του ΟΟΣΑ για την πιο σαρωτική μεταρρύθμιση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων εδώ και έναν αιώνα, σε μία κίνηση που έχει ως στόχο να βάλει τέλος στην φοροαποφυγή των πολυεθνικών και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα έως και 150 δισ.δολάρια ετησίως. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ, οι 136 χώρες αντιστοιχούν σε πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ. 

Η μεταρρύθμιση ανοίγει πλέον το δρόμο για τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εταιρικού φόρου του 15%, αποτρέποντας τις επιχειρήσεις να επιλέγουν ως έδρα χώρες με χαμηλή φορολογία. 

Τη συμφωνία αποδέχτηκαν όλες οι χώρες της Ε.Ε. και της G20, μετά την αλλαγή πλεύσης από την Ιρλανδία, την Εσθονία και την Ουγγαρία, οι οποίες αποφάσισαν να δώσουν τελικά το «πράσινο φως» στη σημερινή συνεδρίαση. 

Διαβάστε επίσης: Φορολογικός συντελεστής 15%: Θα φύγουν από το Δουβλίνο Facebook, Google και Pfizer;

Ωστόσο, η συμφωνία, που προετοιμάζεται εδώ και μία δεκαετία, θα χρειαστεί ακόμη αρκετό χρόνο για να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένου αμερικανικού Κογκρέσου που εμφανίζεται ιδιαίτερα διηρημένο. 

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι οι χώρες σκοπεύουν να υπογράψουν μια διεθνή σύμβαση το 2022, η οποία θα εφαρμοστεί το 2023.

Επίσης, αναμένεται να αντιμετωπίσει και τις προκλήσεις που συνιστούν οι μεγάλες τεχνολογικές, οι οποίες αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους από τις ξένες αγορές. Ως εκ τούτου, πολλές από αυτές τις τεχνολογικές είχαν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστες, όπως η Ιραλανδία, προκειμένου να πληρώνουν λιγότερους φόρους. 

Διαβάστε επίσης: Ιρλανδία: Ενέδωσε τελικά στον ελάχιστο εταιρικό φόρο του 15%

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι νέοι κανονισμοί θα δώσουν στις κυβερνήσεις επιπλέον έσοδα της τάξης των 150 δισ.δολαρίων ετησίως. 

Η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί από τους ηγέτες της Ομάδας του G20 όταν θα συναντηθούν στην Ρώμη στο τέλος του μηνός. Ωστόσο, τα κοινοβούλια θα χρειαστεί να αλλάξουν τις εθνικές νομοθεσίες τους και να τροποποιήσουν τις διεθνείς συνθήκες προκειμένου να θέσουν σε ισχύ τη νέα συμφωνία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News