Business & Finance Σάββατο 4/09/2021, 16:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γάλλος υπ.Οικ.: Στο τραπέζι ξανά ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος

Για μία πιο ισχυρή Ευρώπη

Γάλλος υπ.Οικ.: Στο τραπέζι ξανά ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος

Προσπάθεια για σύναψη συμφωνίας σχετικά με την εφαρμογή διεθνούς και κοινού φορολογικού συντελεστή για μεγάλες εταιρείες πρόκειται να καταβάλει η Γαλλία στο πλαίσιο της επικείμενης G20. Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Bruno Le Maire, η Γαλλία, η οποία ήταν ανέκαθεν υπέρμαχος της επιβολής του εν λόγω φόρου, θα επιχειρήσει να θέσει τις τεχνικές παραμέτρους για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Όσον αφορά την νομοθέτηση ενός τέτοιου φόρου στις ΗΠΑ, ο Le Maire σχολίασε πως η Αμερικανίδα ομόλογός του, Janet Yellen έχει επιδείξει αισιοδοξία σχετικά με τυχόν έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο επιβολής ενός παγκόσμιου εταιρικού φόρου έχει τεθεί στο τραπέζι εδώ και πολλά χρόνια με ορισμένους να το υποστηρίζουν ένθερμο, μεταξύ αυτών και το γαλλικό κράτος. Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ορισμένων επιχειρήσεων, οι οποίες τείνουν να εδράζουν σε φορολογικούς παραδείσους προκειμένου να αποφεύγουν τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, έχει δημιουργήσει μία νέα ανάγκη επίσπευσης του ζητήματος. Μέρος του προβλήματος αποτελούν και οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Σίλικον Βάλει, οι οποίοι αναπτύσσονται με τρομακτική ταχύτητα και καταβάλλουν πενιχρά ποσά σε φορολογία, τελείως δυσανάλογα σε σχέση με τους ισολογισμούς τους.

Μια πιο ισχυρή Ευρώπη

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας τάχθηκε επίσης υπέρ «μιας πιο ισχυρής Ευρώπης», η οποία θα οικοδομήσει την «πολιτική ανεξαρτησία» της και μια «τεχνολογική κυριαρχία», αντί να περιορίζεται σ’ ένα ρόλο «κοινής αγοράς», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Θέλουμε να αγωνιστούμε για μια Ευρώπη που θα καταλάβει τη θέση της ως μεγάλης δύναμης στον κόσμο, δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα» και η οποία «υπερασπίζεται έναν ορισμένο αριθμό αξιών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο του φόρουμ The European House – Ambrosetti, που οργανώθηκε στις όχθες της λίμνης του Κόμο.

Μεταξύ των αξιών αυτών περιλαμβάνονται η «αλληλεγγύη μεταξύ των εθνών» και «ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον», επέμεινε ο Le Maire ενώ η Γαλλία θα αναλάβει τον Ιανουάριο την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν υπάρχει πολιτική κυριαρχία χωρίς τεχνολογική κυριαρχία. Δεν μπορούμε να είμαστε κυρίαρχοι πολιτικά όταν εξαττιόμαστε από το εξωτερικό για τους ημιαγωγους, τις ηλεκτρικές μπαταρίες ή το διάστημα», τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

«Οφείλουμε να οικοδομήσουμε αυτή την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία επανεγκαθιστώντας τη βιομηχανική παραγωγή και κατασκευάζοντας νέες αλυσίδες αξίας σε τομείς όπως το υδρογόνο, η τεχνητή νοημοσύνη, οι ηλεκτρικές μπαταρίες, οι βιοτεχνολογίες ή η υγεία», εξήγησε. Για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι επενδύσεις, «θα χρειαστούν η ένωση των κεφαλαιαγορών και η τραπεζική ένωση», υπογράμμισε. «Ελπίζουμε να καταγράψουμε προόδους σ’ αυτά τα θέματα, στα οποία τα οικονομικά διακυβεύματα είναι πολύ βαριά». Η Γαλλία επιδιώκει επίσης «να φθάσουμε σε μια ευρωπαϊκή συναίνεση υπό τη γαλλική προεδρία για την ελάχιστη φορολόγηση» των πολυεθνικών, πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Εσθονία αρνούνται να υπογράψουν τη συμφωνία που συνήφθη τον Ιούλιο από τις χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20) και προβλέπει τη θέσπιση ενός παγκόσμιου φόρου τουλάχιστον 15% επί των κερδών των πολυεθνικών και τη δικαιότερη κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης των επιχειρήσεων αυτών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News